NEVERJETNO ODKRITJE

Luna se počasi oddaljuje

Skupina strokovnjakov je ugotovila, da je bil naš edini naravni satelit nekoč bližje Zemlji. Posledica oddaljevanja je počasnejše vrtenje našega planeta okrog osi in daljši dnevi.
Fotografija: Pred 1,8 milijarde leti je bil dan dolg 18 ur. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Pred 1,8 milijarde leti je bil dan dolg 18 ur. FOTO: Getty Images

Luna, naš edini naravni satelit, pomembno vpliva na življenje na Zemlji, četudi se zdi tako zelo daleč. Čeprav je njena gravitacijska sila precej manjša kot naša, kljub temu vpliva na plimovanje in celo dolžino dneva. Kakšno bi bilo življenje na Zemlji, če Lune ne bi bilo, znanstveniki lahko le ugibajo, morda pa se zgodi, da bodo nekega dne naši zanamci to tudi izkusili na lastni koži. Luna se namreč od nas oddaljuje, je ugotovila skupina strokovnjakov. Čeprav se to dogaja počasi, vsako leto je 3,82 centimetra dlje, pa se to vseeno pozna na dolžini dneva.

S tem ko vpliv Lunine gravitacije na Zemljino slabi, se naš planet vrti počasneje, kar pomeni, da postajajo dnevi daljši. Vemo, da sta dan in noč posledica vrtenja Zemlje okrog svoje osi, počasneje kot se vrti, daljša sta dan in noč. Pred 1,8 milijarde leti, ko je bila Luna bližje Zemlji, kot je danes, se je slednja vrtela hitreje in dan je bil namesto 24 ur dolg le nekaj več kot 18. Skupini ameriških strokovnjakov z univerze Wisconsin-Madison s profesorjem Stephenom Meyerson na čelu je vse to uspelo ugotoviti s proučevanjem kamnin različnih starosti, med njimi 1,4 milijarde let staro formacijo na severu Kitajske ter dnom južnega Atlantika, starim 55 milijonov let. Z zapleteno statistično metodo, imenovano astrokronologija, so lahko iz posameznih plasti kamnin razbrali med drugim dolžino dneva, menjave letnih časov in podobno.

Vsako leto je 3,82 centimetra dlje. FOTO: Valentynvolkov/Getty Images
Vsako leto je 3,82 centimetra dlje. FOTO: Valentynvolkov/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije