PAPEŽEV ODPOSLANEC PRISPEL V MOSKVO

Kremelj pozdravil prizadevanja Vatikana glede Ukrajine. So torej možnosti za pravičen mir?

To je prvi tovrsten obisk iz Vatikana po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja lani.
Fotografija: Kardinal Matteo Zuppi  FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters
Odpri galerijo
Kardinal Matteo Zuppi  FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters

Rusija je danes potrdila, da je posebni odposlanec Vatikana glede vojne v Ukrajini, kardinal Matteo Zuppi, prispel v Moskvo. Kot so sporočili iz Kremlja, zelo cenijo trud in pobude Vatikana za mirno rešitev krize v Ukrajini in pozdravljajo prizadevanja papeža Frančiška za končanju oboroženega konflikta.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal, da je ruski predsednik Vladimir Putin za pogovore z Zuppijem o politični in diplomatski rešitvi konflikta v Ukrajini pooblastil svojega svetovalca za zunanjo politiko Jurija Ušakova. »Govorila bosta o konfliktu v Ukrajini in o možnostih za mirno rešitev,« je pojasnil.

V začetku junija se je sešel z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters
V začetku junija se je sešel z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. FOTO: Ukrainian Presidential Press Ser Via Reuters

Putin je po besedah Peskova odpotoval v rusko republiko Dagestan, kjer naj bi se ukvarjal z vprašanji s področja turizma.

Po navedbah moskovske nadškofije naj bi se Zuppi v četrtek zvečer udeležil maše v katoliški katedrali v Moskvi. Nekateri ruski mediji omenjajo tudi možnost, da bi se papežev odposlanec lahko sešel z vodjo ruske pravoslavne cerkve, patriarhom Kirilom, a srečanje uradno še ni potrjeno.

image_alt
Obisk papeža v Sloveniji? »Nakazano je bilo, da bi lahko prišel«

image_alt
Znano, kakšno je zdravstveno stanje papeža Frančiška

Namen njegovega obiska

Sveti sedež je v torek sporočil, da bo Zuppi, ki ga je za posebnega odposlanca za Ukrajino imenoval papež Frančišek, v Rusiji danes in v četrtek, namen njegovega obiska pa bo poiskati možnosti za pravičen mir v Ukrajini. To je prvi tovrsten obisk iz Vatikana po začetku ruske invazije v Ukrajini februarja lani.

Zuppi, ki je tudi predsednik italijanske škofovske konference, je bil v vlogi papeževega odposlanca v začetku junija v Ukrajini, kjer se je sešel z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in obiskal mesto Buča. Med dvodnevnim obiskom se je z ukrajinskimi oblastmi pogovarjal o možnostih za doseganje miru in zmanjšanje napetosti med Kijevom in Moskvo.

Ponudil za posrednika med stranema

Papež je Zuppija za vodenje misije v Ukrajini pooblastil maja, s ciljem prispevati k zmanjšanju napetosti v konfliktu v Ukrajini in spodbuditi pot do miru.

Frančišek je že večkrat pozval k mirni rešitvi vojne v Ukrajini, ki traja že več kot 16 mesecev, Vatikan pa se je v preteklih mesecih večkrat ponudil za posrednika med stranema.

67-letni Zuppi je bil lani izvoljen za vodjo italijanske škofovske konference in prihaja iz katoliške Skupnosti svetega Egidija, katere delo je usmerjeno v področji diplomacije in mirovnih prizadevanj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije