PEKING

Kitajska odpira meje za turiste

Od 8. januarja pred vstopom v državo ne bo več treba v karanteno. Tujci bodo morali kljub temu še nekaj časa opravljati PCR-test.
Fotografija: Počitnic zunaj meja domovine se veselijo tudi Kitajci. FOTO: Tingshu Wang, Reuters
Odpri galerijo
Počitnic zunaj meja domovine se veselijo tudi Kitajci. FOTO: Tingshu Wang, Reuters

Kitajska je že umaknila ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa za državljane, v začetku naslednjega leta pa se obeta še konec karantene za tujce, ki bodo v državo pripotovali z drugih koncev sveta. Po skoraj treh letih bo tako od 8. januarja mogoče znova brez omejitev vstopiti v državo tako za turiste kot tiste z delovnimi ali študijskimi vizumi.

Število letal, ki lahko dnevno pristanejo na Kitajskem, ne bo več omejeno. FOTO: Aly Song, Reuters
Število letal, ki lahko dnevno pristanejo na Kitajskem, ne bo več omejeno. FOTO: Aly Song, Reuters

Od konca marca 2020 so morali vsi v obvezno karanteno v državne ustanove, trajala je lahko tudi do tri tedne, pred kratkim so njeno trajanje skrajšali na pet dni, zdaj pa je Nacionalna zdravstvena komisija odločila, da se covid-19 tudi uradno spremeni v nalezljivo bolezen kategorije b, kar pomeni, da karantena ne bo več potrebna, bodo pa morali turisti pred vstopom v državo opraviti PCR-test. Skupaj z odpravo karantene bo Kitajska 8. januarja ukinila tudi omejitev števila letal, ki jim je dnevno dovoljeno pristati na njenih tleh.

Odprtja države se veselijo tudi domačini, ki bodo lahko zdaj svobodno potovali po svetu, kar zadnja leta ni bilo mogoče. Že nekaj ur po objavi novice o odpravi omejitev so spletne turistične agencije po državi dobile neverjetno število povpraševanj po turističnih aranžmajih, večinoma so se nanje obrnili domačini, precej je bilo menda tudi tujcev. Niso pa vsi navdušeni nad idejo, da se po letih omejitev na obzorju svetlika luč svobode. »Sem vesela, a obenem sem ostala brez besed. Če se država ponovno odpira, zakaj sem morala trpeti vsa zaprtja, politiko ničelne tolerance do covida, vsakodnevna testiranja? Več kot dve leti smo bili bolj ko ne zaprti, nato so se čez noč odločili, da covid-19 ni tako zelo resna bolezen. Pa res ni? V zadnjem tednu so zboleli vsi člani moje družine, mnogi v naši stolpnici so umrli, oblasti pa zdaj k nam vabijo še turiste,« je za BBC povedala ogorčena Rachel Liu iz Šanghaja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije