HUD POŽAR

Katastrofalni prizori: To bo verjetno eden najhujših požarov v zadnjih 40 letih

Požar divja na Tenerifih, z njim pa se bori ogromno gasilcev.
Fotografija: Pogled na okolico je zastrašujoč. FOTO: Nacho Doce Reuters
Odpri galerijo
Pogled na okolico je zastrašujoč. FOTO: Nacho Doce Reuters

Zaradi uničujočega gozdnega požara na Tenerifih so davi na severu otoka začeli evakuacijo prebivalcev še šestih vasi, je sporočil predsednik vlade Kanarskih otokov Fernando Clavijo. Dodal je, da bo to verjetno eden najhujših požarov na Tenerifih v zadnjih 40 letih. Skupno je moralo zaradi požara domove zapustiti okrog 26.000 ljudi.

Na tiskovni konferenci malo pred 11. uro po srednjeevropskem času so oblasti na otoku sporočile, da nimajo točnih podatkov o številu evakuiranih ljudi. Vodja civilne zaščite Montse Roman je dejala, da podatke še zbirajo, in opozorila, da je »možno, da bo prišlo do nadaljnjih evakuacij, če se bo požar razširil«.

Predstavnik gasilcev Pedro Martinez pa je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal, da se je obseg požara v noči na danes »zagotovo močno povečal« in se ogenj vztrajno spušča po pobočju v bližini mesteca Santa Ursula. Po uradnih podatkih naj bi se s plameni, ki na severovzhodu otoka Tenerife divjajo od torka zvečer, borilo približno 250 gasilcev s pomočjo 19 letal in helikopterjev. Kot je v petek zvečer sporočil Clavijo, so gozdni požari na otoku Tenerife skupno zajeli približno 5000 hektarjev površin.

Težave pri omejevanju požara

Težave pri omejevanju požara še naprej povzročajo težko dostopen teren, suša, močan dim, visoke temperature, ki so se danes povzpele do 34 stopinj Celzija, ter močni in spremenljivi vetrovi. Vzrok požara, ki je izbruhnil v bližini majhnega mesta Arafo, ostaja nejasen. Clavijo je povedal, da so danes odprli preiskavo. Za ponedeljek je obisk na otoku napovedal španski premier Pedro Sánchez.

S plameni naj bi se borilo približno 250 gasilcev. FOTO: Nacho Doce Reuters
S plameni naj bi se borilo približno 250 gasilcev. FOTO: Nacho Doce Reuters

Iz previdnostnih razlogov so medtem zaprte dostopne poti do vulkana Teide, ki je priljubljena turistična destinacija. Druge znamenitosti so normalno dostopne, je sporočila turistična agencija na otoku. Po podatkih turističnega podjetja Tui potovanja na Tenerife do zdaj niso bila motena. Večina turistov se namreč zadržuje na jugu, gori pa predvsem na severu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije