DROGE V VOJSKI

Kaj se dogaja med vojaki hrvaške elitne enote? Droge, nepojasnjena smrt ...

Pri vojakih hrvaške elitne enote so odkrili kokain.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Denis Kapetanović, Pixsell
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Denis Kapetanović, Pixsell

Pri petih pripadnikih elitne enote hrvaške vojaške (ZSS) so v preteklih treh mesecih odkrili uživanje prepovedanih drog. Zagrebška policija je prejšnji petek pri pripadniku ZSS, ki ni bil v službi, našla mamila. Po testiranju so ugotovili, da je pozitiven na kokain. Proti pripadniku vojske so vložili kazensko ovadbo, sledil pa bo disciplinski postopek. To je sporočilo hrvaško ministrstvo za obrambo. Poudarili so, da je v hrvaški vojski ničelna toleranca do uporabe mamil ter da bodo kaznovali vsak primer, brez izjeme.

To je od julija že peti incident z mamili med pripadniki ZSS, ki veljajo za najbolj usposobljene pripadnike hrvaške vojske. Enota šteje približno 280 mož, ki so podrejeni neposredno glavnemu štabu hrvaških oboroženih sil. Po prvih štirih primerih julija letos so odstavili dotedanjega poveljnika enote, brigadnega generala Perico Turalijo, ter postavili novega, brigadirja Ivana Miloša. Napovedali so okrepitev nadzora in disciplinskih postopkov, a problema z mamili med vojaki očitno niso rešili. Zadnji primer kaže, da niso testirali vseh pripadnikov ZSS, če jih bi, bi jih morda našli še več, piše Jutarnji list. V preteklih mesecih so ugotovili štiri primere uporabe kokaina tudi v nekaterih drugih enotah hrvaške vojske, med drugim pri vojaškem policistu, ki je bil pristojen za varovanje visokih vojaških in civilnih predstavnikov.


Nepojasnjena smrt in samomori ...


Za zdaj ni uradnih informacij o preiskavah v vojski niti odgovora na to, ali morda obstaja organizirana distribucija mamil v ZSS. Prav tako niso znani razlogi za smrt vojaka, ki je po neuradnih informacijah konec septembra umrl med spanjem na svojem domu, potem ko se je vrnil iz službe. Ministrstvo za obrambo tudi ni razkrilo, kaj so bili razlogi za samomor petih pripadnikov hrvaške vojske v tem letu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije