KOVANCI

Jazbec odkril zaklad

Kovanci iz antičnega Rima navdušili arheologe. V votlini se morda skriva še kaj.
Fotografija: Zaradi lakote je kopal zelo globoko. FOTO: Dan Martin/Getty Images
Odpri galerijo
Zaradi lakote je kopal zelo globoko. FOTO: Dan Martin/Getty Images

Prašiči odlično izvohajo tartufe, psi zaznavajo različne bolezni, nedavno smo poročali o podgani, ki je našla številna eksplozivna sredstva in rešila več tisoč življenj: to so samo nekatere od osupljivih nadarjenosti živali, ki tako vdano pomagajo človeku, z izjemnim dosežkom pa se lahko, kot kaže, pohvali tudi jazbec. Ta je namreč v Španiji odkril pravo zakladnico antičnih rimskih kovancev!

Kopal zaradi lakote

Verjetno je med vnetim iskanjem hrane naletel še na dih jemajočo najdbo, ocenjujejo arheologi, ki ugotavljajo, da gre za največjo bero takšnih kovancev na severu Španije. Dolga stoletja so bili zakopani v votlini La Cuesta v provinci Asturija, dokler jih ni na površje zbezal marljivi jazbec, ki je v pomanjkanju primerne hrane očitno kopal čedalje globlje.

Stari so več kot 1500 let. FOTO: J_markow/Getty Images
Stari so več kot 1500 let. FOTO: J_markow/Getty Images

Prvi jih je opazil domačin Roberto Garcia, ki je bil ravno v družbi dveh prijateljev arheologov, medtem ko jima je razkazoval zanimivo votlino, strokovnjaka sta seveda takoj ugotovila, da gre za pravo redkost. Kovanci namreč izvirajo iz obdobja med 3. in 5. stoletjem našega štetja, skupno so jih našteli kar 209.

Votlina La Cuesta je dostopna prek strmega pobočja, ki je prekrito z dokaj gostim rastjem, globoka pa je kakšnih 16 metrov. Po zgodovinskih zapisih je bila izjemno priljubljena v 18. stoletju, ko so vanjo skrivali nakradene zaklade, da bi jih obvarovali pred barbarskim kraljem Godulfom.

Arheologi bodo votlino zdaj temeljito preiskali, saj domnevajo, da je kovancev še več, morda pa jih preseneti še katera druga dragocenost. Vsekakor pa so za najdbo hvaležni jazbecu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije