TERORISTIČNE CELICE

Italijanski obveščevalci zaskrbljeni: Evropi grozijo Balkanski levi

Vračajo se borci Islamske države, ki so se borili v Siriji in Iraku. Nove člane naj bi rekrutirali med migranti.
Fotografija: Na območje Balkana naj bi se vrnila polovica borcev, ki so odšli na bojišča v Sirijo. FOTO: Stringer./Reuters Reuters Pictures
Odpri galerijo
Na območje Balkana naj bi se vrnila polovica borcev, ki so odšli na bojišča v Sirijo. FOTO: Stringer./Reuters Reuters Pictures

Na ozemlju Balkana trenutno deluje dvajset skrajnih džihadističnih celic, njihov cilj pa so teroristični napadi po Evropi, poročajo italijanski mediji, ki se sklicujejo na italijanske obveščevalne službe. Največ takšnih skupin naj bi bilo na ozemlju Kosova, Albanije, Bosne in Hercegovine, obstajajo pa tudi v Črni gori, Srbiji in Severni Makedoniji. Te skupine naj bi predstavljale veliko varnostno grožnjo celotni Evropi, poroča Blic.

Italijanski Il Tempo poroča, da celice obstajajo že več kot dve leti, v zadnjem času, od začetka vojne v Izraelu pa se je njihova aktivnost povečala. Vanje naj bi se vrnilo okoli 500 borcev islamske države, ki so se borili na bojiščih v Siriji in Iraku. Ves čas naj bi tudi rekrutirali nove člane, med katerimi naj bi bili tudi migranti, ki po balkanski poti potujejo proti Zahodni Evropi.

Poročajo še, da naj bi v času odkritja več kot 1000 članov med vojno v Siriji zapustili področje Balkana, da bi se pridružili Islamski državi, polovica teh naj bi se vrnila in predstavljala resno grožnjo evropski in nacionalni varnosti. Med njimi naj bi izstopali Balkanski levi, gibanje, ki naj bi sprožalo nove teroristične akcije po Evropi.

Tveganje za Evropo in njeno varnost

Med navedenimi dvajsetimi džihadističnimi celicami naj bi bile tudi skupine salafističnega in vahabitskega porekla s središčem na Kosovu, v Albaniji in Bosni. Italijanske obveščevalne službe pa opozarjajo, da so nekatere glavne značilnosti skupine transnaciolno in medetično evropsko povezane. Dodajajo še, da obstaja veliko tveganje, da prebijejo v Evropo.

Ob tem še dodajajo, da je samo v lanskem letu po balkanski poti prišlo 150 tisoč migrantov, letos pa je v obdobju med januarjem in avgustom prišlo še najmanj 52 tisoč novih. Prehajajo po znanih kopenskih potek, preko organiziranih skupin pa pridejo v stik s skrajneži. Omenjajo migrante iz Pakistana, Nepala, Severne Afrike in tudi drugod.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije