ARBITRAŽA

Hrvaški tisk prepričan, da Slovenija nima šans

Za črne misli na slovenskih tleh je gotovo zaslužen tudi Juncker. 
Fotografija: Piranski zaliv. FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
Piranski zaliv. FOTO: Blaž Samec, Delo

ZAGREB, LJUBLJANA – Slovenska tožba proti Hrvaški nima prav veliko možnosti za uspeh, če Slovenija ne bo pridobila na svojo stran Evropske komisije, na katero bo kmalu naslovljeno pismo, v katerem slovenska stran utemeljuje svoje argumente za tožbo. Dimitry Kochenov, profesor evropskega prava in svetovalec nizozemske vlade, je po poročanju hrvaškega Večernjega lista dejal, da bo v primeru, če se Evropska komisija (EK) ne bo postavila na stran Slovenije, to jasen signal, da gre za političen primer, in da so slovenske možnosti za uspeh enake ničli.

Bo Slovenija pogrnila?  

Kochenov meni, da če se EK v treh mesecih ne odloči za postopek proti članici, se sklene, da nima osnove, a država članica lahko postopek sama vodi naprej. Dodaja, da čeprav komisija vodi na stotine primerov, je le pet takšnih, ko je država sama, brez podpore EK, tožila drugo državo članico. Dodaja še, da bo komisija tožbo podprla, če bo Slovenija dobro predstavila svoje argumente. Tožbe, ki podpore EK nimajo, pa izgubljajo kot po tekočem traku. Dodaja še, da mejni spori niso evropsko pravo v ožjem smislu, več pozornosti bi zato Slovenija v svojem argumentiranju morala nameniti vprašanjem, vezanim na skupno tržišče, in svobodo gibanja.

Slovenski strokovnjaki črnogledi

Sicer pa tudi na domačem političnem parketu ni slišati pretirano veliko optimizma in upanja, da bo Junckerjeva komisija podprla Slovenijo. K temu je gotovo pripomogel tudi Juncker, ki je pred dnevi dejal, da ne gre za veliko težave. »To je težava, naj jasno povem, ne da bi pri tem izzval, ki nikogar ne zanima.« Strokovnjakinja za mednarodno pravo Dominika Švarc Pipan je pred dnevi za 24ur dejala, da ni pretirano optimistična. Ob tem je poudarila, da ima Hrvaška v EK močno politično zaledje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije