PODRAŽITVE

Hrvaška bo dražja še za desetino: podražitve marca in aprila, nato novi ceniki

Višjim cenam se v trgovinah zaradi visoke inflacije ne bodo mogli izogniti.
Fotografija: Ljudje morajo vedeti, da podražitve bodo, pravi lastnik največjega distribucijskega podjetja. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Ljudje morajo vedeti, da podražitve bodo, pravi lastnik največjega distribucijskega podjetja. FOTO: Jure Eržen

Na Hrvaškem se cene po uvedbi evra (le) še dvigajo; tako so hrvaški dobavitelji trgovcem za marec in april napovedali nove cenike. V povprečju naj bi se za deset odstotkov podražili vsi izdelki.

»Cene izdelkov bo dvignilo okoli 60 dobaviteljev. Nekatere bodo začele veljati prvega marca, nekatere v aprilu, do takrat imamo napovedi novih cenikov,« je za hrvaško televizijo RTL napovedal vodja združenja trgovin pri hrvaškem združenju delodajalcev Martin Evačić.

Od mesa do toaletnega papirja

Še bolj neposreden je bil Branko Roglić, lastnik skupine Orbico, največje distribucijske družbe pri južnih sosedih: »Podražitve gotovo bodo in na to je treba računati. Ne morete zaustaviti inflacije. To je balon, ki se napihuje in bo zagotovo počil.« Roglić v naslednjem mesecu pričakuje do desetodstotni dvig cen, podražilo pa se bo vse, od mesa, toaletnega papirja in banan do soka in kave: »Nekateri izdelki se bodo podražili bolj, drugi manj. Ljudje se morajo na to pripraviti.«

Predsednik združenja za trgovino pri hrvaški gospodarski zbornici Ivica Katavić pa pravi, da gre v glavnem za izdelke iz uvoza. »To za trgovce pomeni, da morajo korigirati svoje maloprodajne cene, za kupce pa, da bodo te izdelke v prihodnosti na policah našli po nekoliko višjih cenah,« je potrdil skorajšnji dvig cen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije