VELIKA ŠKODA

FOTO: V Splitu sredi turistične sezone s puško nad dron

Brezpilotno letalo znova ogrozilo zračni promet nad mestom. Policija išče njegovega lastnika, globa znaša dobrih 2000 evrov.
Fotografija: Znova je bil ogrožen letalski promet v Splitu. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Znova je bil ogrožen letalski promet v Splitu. FOTO: Guliver/Getty Images

SPLIT – V mestu pod Marjanom se sredi turistične sezone spopadajo s skrajno nenavadno in nevarno preglavico: brezpilotnim letalnikom, ki je že nekajkrat ohromil letalski promet.

Na letališču Resnik so morali že dvakrat povsem ustaviti letalski promet: v torek je pilot britanskega nizkocenovnega prevoznika Jet2.com opozoril na dron in kar 40 minut so morala vsa letala do preklica prepovedi pristajanja krožiti nad letališčem. Dve so preusmerili v Zadar, saj nista imeli dovolj goriva, poroča STA. Promet na Resniku so prvič ustavili že 22. junija, piše časnik Slobodna Dalmacija, saj so takrat zaznali dron na višini več kot 120 metrov v Trogirju, kjer naj bi turist z višine snemal katedralo. Trogir je prav tako del nadzorovanega območja letalskega prometa, turist pa naj bi se po opozorilih pognal v beg. Policija ga ni izsledila.

Lastniki dronov se ne zavedajo nevarnosti, ki jo povzročajo. FOTO: Guliver/Getty Images
Lastniki dronov se ne zavedajo nevarnosti, ki jo povzročajo. FOTO: Guliver/Getty Images
Brezpilotna letala se ne smejo dvigniti na višino več kot 120 metrov in ne smejo leteti na območju pet kilometrov od letališč, na kar glasno opozarja tako policija kot hrvaško obrambno ministrstvo, saj so že večkrat ogrozila celo varnost hrvaškega vojaškega letalstva. Kdor krši zakon o letalskem prometu, mu grozi dobrih dva tisoč evrov kazni, globa pa bo doletela tudi upravitelja drona, ki zadnje čase nevarno ogroža promet nad Splitom. Policija še vedno neuspešno išče lastnika, ki je morda radovedni in neodgovorni turist, nad letalnik pa se bodo spravili tudi s posebno puško, ki mu lahko zmoti navigacijske in komunikacijske signale, prevzame nadzor nad njim ali ga zruši.

Zaskrbljenost pristojnih je vsekakor upravičena, ne nazadnje so droni po svetu zakrivili že več nesreč, ki bi se lahko končale tragično. Nad New Yorkom je denimo trčil v vojaški helikopter, ta je potem k sreči zasilno pristal, eden se je zaletel v manjše športno letalo nad Kanado, drugi v toplozračni balon v ZDA, eden pa se je za las ognil airbusu nad londonskim Heathrowom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije