OBJAVE IN RAČUNI

Facebook jih je izbrisal 583 milijonov

Največ težav imajo s spolnostjo.
Fotografija: Mark Zuckerberg. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mark Zuckerberg. FOTO: Reuters

NEW YORK – Facebook, ki je med drugim vpleten v škandal zaradi zlorabe zasebnih podatkov (to je počelo podjetje Cambridge Analytica) v korist predsedniške kampanje Donalda Trumpa, je v torek objavil, da je v prvem četrtletju letošnjega leta izbrisal 583 milijonov lažnih ali spornih računov oziroma objav. Delo na tem področju ne bo nikoli končano, saj ta gigant sproti blokira na milijone poskusov odpiranja tovrstnih računov ali objav. Hkrati priznava, da jim do štiri odstotke uide skozi mrežo. Facebook sicer zatrjuje, da je 100-odstotno uspešen v blokadah neželenih sporočil (spam) in je v prvem trimesečju odstranil skupaj 837 milijonov takšnih sporočil. Pri lovu na objave spolnosti, nasilja, sovražnega govora ali teroristične propagande pomaga umetna inteligenca, s pomočjo katere so zaznali 3,4 milijona takšnih objav. Sami so jih vsega skupaj zaznali 85,6 odstotka, še preden so nanje opozorili uporabniki. Najslabše jim gre pri sovražnem govoru, kjer umetna inteligenca odpove, saj ne zaznava sarkazma ali ironije in šal. Tudi več kot 3000 zaposlenih, ki se s tem ukvarjajo v podjetju, ni zelo uspešnih, saj so zaznali le 38 odstotkov tovrstne vsebine, na preostalo pa so jih opozorili uporabniki.

Spolnost, nasilje in teroristična propaganda

Pri objavah, ki zadevajo spolnost, je Facebook po ameriško bolj papeški od papeža in počne neumnosti, kot je blokada umetniških podob. S spolnostjo imajo menda največ dela, saj so ujeli 21 milijonov spornih objav, kar je sicer le 0,1 odstotka vseh vsebin, ki jih vidi več kot dve milijardi uporabnikov. 

Facebooku je uspelo ugotoviti 1,9 milijona primerov teroristične propagande, kar je 73 odstotkov več kot v zadnjih treh mesecih 2017. Spornih objav je menda le malo, oziroma od vsakih 10.000 naj bi jih bilo v prvem četrtletju le tja do 27. Facebook ukrepa z izbrisi, opozorili in v skrajnih primerih z obveščanjem policije. Z lovom na sporne objave se bo v podjetju kmalu ukvarjalo 7500 zaposlenih, saj jih nameravajo za ta namen zaposliti še 3000. Facebook je v ponedeljek sporočil, da je začasno ustavil delovanje 200 aplikacij kot del preiskave kršenja zasebnosti uporabnikov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije