ZASKRBLJEN JUD

Einstein ni hotel biti izraelski predsednik

Pred 140. obletnico rojstva so predstavili 110 strani genijevih rokopisov. V pismu sinu je izrazil skrb zaradi vzpona nacistične stranke v Nemčiji.
Fotografija: Letošnje leto je Einsteinovo leto.
Odpri galerijo
Letošnje leto je Einsteinovo leto.

Na hebrejski univerzi v Jeruzalemu so pred letošnjo 140. obletnico rojstva predstavili 110 strani rokopisov v Nemčiji rojenega fizika judovskega rodu Alberta Einsteina. Mnogi so nastali med letoma 1944 in 1948. Večinoma gre za njegove osebne zapise ter njegova znanstvena razglabljanja. »Einstein je zadnji dve desetletji življenja posvetil poskusom, kako poenotiti vse naravne sile v eno teorijo,« je povedal direktor Einsteinovega arhiva na hebrejski univerzi Hanoch Gutfreund.

Strani rokopisov je opisal kot tipične za Einsteinov ustvarjalni um. »Cele strani matematičnih izračunov je dopolnil z zelo malo
Iz rokopisov se odraža, pravijo, njegov genialni um.
Iz rokopisov se odraža, pravijo, njegov genialni um.
besedila. Šlo je za priprave na izjemne članke ali povzetke idej, ko si je prizadeval oblikovati enotno teorijo polja.« Pisma osvetljujejo tudi občutke Juda, ki je odrasel v Nemčiji, glede politične klime v Evropi tistega časa. V pismu iz leta 1935, ki ga je iz ZDA pisal sinu Hansu Albertu v Švico, je izrazil skrb glede poslabšanja situacije v Evropi in vzpona nacistične stranke v Nemčiji. Einstein je Nemčijo zapustil, tik preden je leta 1933 na oblast prišel Adolf Hitler, in se odrekel nemškemu državljanstvu. Preselil se je v ZDA, tam je državljanstvo dobil leta 1940. Leta 1952 mu je izraelska vlada ponudila položaj predsednika države, a ga je zavrnil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije