DVOJČKA – DAROVALEC IN PREJEMNIK

Drugič v zgodovini moškemu (36) presadili testis, a poraja se pomislek

V Srbiji uspešno presadili moški spolni organ, operacija je trajala šest ur. 
Fotografija: Operacija je trajala več ur. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Operacija je trajala več ur. FOTO: Reuters

V Srbiji so 36-letnemu moškemu uspešno presadili testis, kar je po navedbah tamkajšnjih zdravnikov šele druga presaditev te žleze na svetu. Dodali so, da se bolnik počuti dobro, presajeno modo pa že deluje.

Kirurg Miroslav Đorđević z univerzitetne pediatrične klinike v Beogradu je pojasnil, da so presaditev izvedli v torek, trajala pa je šest ur. Darovalec in prejemnik testisa sta 36-letna enojajčna dvojčka, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Povedal je, da so prvo tovrstno presaditev na svetu opravili leta 1978 v ZDA. Tudi tedaj so presadili testis enega enojajčnega dvojčka drugemu.


Pomislek o spermi

Pri tem se sicer pojavljajo etični pomisleki, saj v testisih nastaja darovalčeva sperma. Otrok moškega s presajenim testisom pa ima tako gensko zasnovo darovalca. Zaradi tega niso izvajali presaditev te žleze.

Presaditev testisa v Srbiji je potekala v okviru programa presaditev spolnih organov, ki ga izvajajo od leta 2011. Med drugim so leta 2017 izvedli prvo presaditev maternice v Srbiji. Ženska s presajeno maternico je 15 mesecev po presaditvi rodila.

Zdravniki na Univerzi Johnsa Hopkinsa v ameriškem Baltimoru so sicer marca lani izvedli prvo presaditev celotnega penisa in mošnje brez testisov na svetu. Operirali so ameriškega vojaka, ki je bil ranjen v Afganistanu, so v ponedeljek sporočili iz univerzitetne bolnišnice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije