BIVŠI PREDSEDNIK

Donald Trump bo imel svoje družabno omrežje

Aplikacija z imenom resnica bo zaživela konec februarja. Vrednost njegove medijske družbe TMTG raste.
Fotografija: Donald Trump proti koncu svojega predsednikovanja FOTO: Jim Bourg/Reuters
Odpri galerijo
Donald Trump proti koncu svojega predsednikovanja FOTO: Jim Bourg/Reuters

Nekdanji ameriški predsednik, bogataš in nekdaj strastni tviteraš Donald Trump je izgubil na zadnjih predsedniških volitvah, čeprav poraza formalno ni nikoli priznal – sicer je sprejel novo administracijo Joeja Bidna, a je še naprej vztrajal, da so bile volitve »ukradene«.

In čeprav se ne on ne republikanska stranka o tem javno še nista izrekla, je v minulem letu že nekajkrat namignil, da se bo leta 2024 spet boril za predsedniški položaj.

Na predsednikov dan

O njegovih političnih ambicijah govori tudi prihajajoča splovitev njegove lastne aplikacije oziroma družabnega omrežja. Na seznamu prihajajočih aplikacij v Applovi trgovini AppStore je za 21. februar napovedan prihod mobilne aplikacije truth social (resnica družabno), ki jo bo izdala družba Trump Media & Technology Group (TMTG). Že datum je pomenljiv, saj Američani na tretji ponedeljek v februarju zaznamujejo zvezni praznik, imenovan predsednikov dan.

Aplikacijo je v ZDA že mogoče naročiti. FOTO: zajem zaslona
Aplikacijo je v ZDA že mogoče naročiti. FOTO: zajem zaslona
Truth bo v marsičem podoben twitterju, omogočal bo sledenje drugim uporabnikom in deljenje vsebin, njeno sporočilo, objava oziroma tvit pa se bo imenoval resnica. Aplikacija bo zaživela dobro leto zatem, ko sta družbeni omrežji facebook in twitter zaradi spodbujanja k napadu na kongresno zgradbo zaprli Trumpov račun. Aktualni predsednik ZDA Joe Biden je ob prvi obletnici napada na Kapitol 6. januarja izrazil skrb, da bi lažne trditve njegovega predhodnika utegnile spodkopati vladavino prava in vplivati na prihodnje volitve.

Dober posel

Ne TMTG ne Apple se še nista odzvala na vprašanja novinarjev, a dobro obveščeni viri so potrdili, da bo 21. februar datum zagona nove aplikacije, ki je že na voljo za prednaročilo v ameriškem AppStoru (v slovenskem je še ni, je pa vidna na spletni strani apps.apple.com). Zagon družabnega omrežja naj bi bila prva etapa razvoja družbe TMTG, druga faza naj bi bil naročniški pretočni servis TMTG+, ki naj bi ponujal zabavne in informativne vsebine, tretja pa lastna mreža podkastov.

Vrednost TMTG, temelječa na ceni delnic družbe Digital World Acquisition Corp (DWAC), ki so se po objavi Trumpove prihajajoče aplikacije v AppStoru podražile za 20 odstotkov, znaša 3,5 milijarde dolarjev (3,1 milijarde evrov). Podjetje TMTG se je oktobra lani združilo z omenjeno biankoček družbo, njena vrednost pa je bila ocenjena na 875 milijonov dolarjev (774 milijonov evrov); prejšnji mesec je TMTG zbrala še dodatno milijardo dolarjev (884 milijonov evrov) od zasebnih vlagateljev. Trumpovi privrženci in vlagatelji so poskrbeli za dvig vrednosti delnic DWAC, saj so računali, da se bo Trumpova priljubljenost med republikanskimi volivci pretvorila v poslovni dobiček, in to se je tudi zgodilo.

Združitev TMTG z DWAC, ki deluje kot zbiralnik denarja na lovu za naložbenimi priložnostmi, pa je nekaterim malce sumljiva. Demokratska senatorka Elizabeth Warren je pozvala predsednika komisije za vrednostne papirje in borzo Garyja Genslerja, naj podrobneje pogleda v omenjeno združitev zaradi morebitnih kršitev zakonov o vrednostnih papirjih. Komisija ni želela komentirati, ali bo sprožila preiskavo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije