NADZOR NA MEJNEM PREHODU

Domačini ob slovenski meji: Vsakodnevno jih na stotine skuša prečkati mejo

12-letnega dečka so hrvaški policisti poslali na vlak nazaj proti Zagrebu, a je z vlaka pobegnil in tekel proti slovenski meji.
Fotografija: FOTO: Emica Elvedji, Pixsell
Odpri galerijo
FOTO: Emica Elvedji, Pixsell

Prebivalci ob slovensko-hrvaški meji ne pričakujejo težav zaradi poostrenih nadzorov na meji. »Ko so še bile meje, nismo imeli težav in prepričani smo, da jih ne bomo imeli niti zdaj,« je za 24sata dejal Ivan Jambrošić (78), ki so ga novinarji srečali v hrvaškem kraju Harmica ob mejnem prehodu.

»Tukaj imamo težave z nezakonitimi prečkanji migrantov. V naš kraj se migranti pripeljejo z vlakom iz Zagreba in izstopijo na postaji Harmica ali eno postajo prej. Nato pešačijo skozi vasi in gozd, da pridejo do poti, ki vodijo v Slovenijo, in vprašanje je, kod vse hodijo. Vsakodnevno jih na stotine skuša prečkati mejo, mnoge pa ujame policija,« pravi Ivan.

FOTO: Emica Elvedji, Pixsell
FOTO: Emica Elvedji, Pixsell

V času, ko so bili novinarji na terenu, je hrvaška policija na meji ustavila dečka, ki je želel nezakonito prečkati mejo. Po pisanju 24sata je policistom pokazal papirje, da je prijavljen v Zagreb in da ima dovoljen izhod do 12. ure. Vrnili so ga na vlak do Zagreba, a ko je speljal, je deček izstopil in pobegnil proti gozdu. Policija ga je iskala, a če je vstopil v Slovenijo, ga hrvaška policija ne more več prijeti. 

Strah je prisoten

Prebivalci tudi v Sloveniji menijo, da bodo dodatni policijski nadzori prinesli večjo varnost. »Pri nas je velik pretok migrantov. Za zdaj sicer nismo imeli težav, a strah je prisoten. Zvečer je ogromno migrantov, ki hodijo mimo. Kar naj bo nadzor, bo boljše za vse. Vsaj dokler se razmere ne umirijo. Ne verjamem, da bi lahko bila gneča na prehodih, ker ne bo šlo za klasično preverjanje,« je za 24sata povedala Tina Zlidić iz Brežic. 

V Brežicah so novinarji ustavili tudi Hrvata, ki sta prišla v Slovenijo v nabavo živil. »Sem prihajamo vsakih petnajst dni. Menimo, da je nadzor dober, ker je migrantov res veliko. Gneče na meji se ne bojimo. Morda bi bilo drugače v poletni sezoni, a zdaj se bo nadziralo, če bo policija posumila v morebitne nepravilnosti. Ne bodo preverjali vseh ljudi, ampak bo enako, kot je na meji Slovenije z Avstrijo."

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije