ŠKANDAL

Delavci Rdečega križa najemali prostitutke

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je sporočil, da je organizacijo od leta 2015 zaradi najemanja prostitutk zapustilo več kot 20 uslužbencev.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Icrc
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Icrc

ŽENEVA – Po poročilih o neprimernem spolnem vedenju v več humanitarnih organizacijah je generalni sekretar ICRC Yves Daccord sporočil, da so v tej organizaciji, ki ima sedež v Ženevi, izvedli podrobno notranjo preiskavo.

Po pregledu podatkov so ugotovili, da je bilo od leta 2015 zaradi plačevanja spolnih uslug odpuščenih (ali pa so med preiskavo prostovoljno odstopili) 21 zaposlenih. Zaradi podobnih okoliščin pa niso podaljšali pogodb še dvema zaposlenima. Točno število teh primerov je sicer zaradi decentralizacije organizacije z več kot 17.000 uslužbenci po vsem svetu težko zbrati, je pojasnil.

ICRC je sicer že leta 2006 svojim uslužbencem prepovedal plačevanje spolnih uslug. Uporaba prostitucije pa je uslužbencem prepovedana tudi v državah, kjer je ta zakonita. Daccord je še izrazil zaskrbljenost, da številni primeri niso bili zabeleženi oziroma niso bili ustrezno obravnavani. Ob tem je zatrdil, da bo ICRC izpostavil ta problem.


Odstopil drugi človek organizacije


Izpostavil je tudi, da gre za prelomni čas za celoten humanitarni sektor. »Ljudem, ki jim služimo, dolgujemo pošteno vedenje,« je dodal. Neprimerno vedenje je v petek odneslo tudi drugega človeka Unicefa. Namestnik direktorja Sklada ZN za otroke Justin Forsyth je zaradi neprimernega vedenja odstopil, potem ko so nanj padle obtožbe, da se je na svojem prejšnjem položaju, ko je vodil britansko humanitarno organizacijo Save the Children, neustrezno vedel do neke uslužbenke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije