Danska virusna matematika

V času kriznih ukrepov ena plus ena še zdaleč ni dve. Učinkovito omejujejo dobičkarstvo in kopičenje zalog.
Fotografija: Več kot ene plastenke si prav zares ne morejo privoščiti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Več kot ene plastenke si prav zares ne morejo privoščiti. FOTO: Guliver/Getty Images

Prilika dela tatu, kriza dela dobičkarje, dokazujejo primeri iz številnih držav po svetu, kjer se zaradi paničnih ali pa koristoljubnih nakupovalcev spopadajo s pomanjkanjem določenih dobrin. Zelo vroča roba so seveda razkužila in toaletni papir, na Danskem pa so se domislili zanimive prodajne metode, s katero uspešno odvračajo prevarante ali pa tiste, ki po nepotrebnem kupujejo za zalogo.
...
...

Kdor kupi steklenico oziroma plastenko razkužila, plača približno pet evrov, ob nakupu dveh izdelkov pa se cena izdelka dvigne na kar 133 evrov! Opozorila o morebitnem dvigu cene čakajo nakupovalce že ob vhodu (poleg varnostnih napotkov o higieni rok, uporabi rokavic, omejitvi števila hkratnih nakupovalcev in varnostni razdalji), ni pa jasno, ali bo pravilo veljalo tudi pri drugih priljubljenih izdelkih ali bo ostalo le pri razkužilu. Danska vlada od izbruha novega koronavirusa miri državljane, naj ne spreminjajo nakupovalnih navad, saj zaloge ne bodo pošle, a kljub temu številni s kopičenjem rušijo utečene postopke in povzročajo kratkotrajna pomanjkanja, zaradi česar se širi lažna panika.


Podobno je že nekaj časa v ZDA, kjer pa bi dvig cene razkužila še kako prav prišel: brata iz Tennesseeja sta namreč nedavno pokupila kar 18.000 plastenk, ki sta jih nameravala preprodajati. Nekaj kosov jima je prek spleta celo uspelo spraviti v promet, a so ju potem le izsledili policisti in jima zasegli vso zalogo, shranjeno v garaži domače hiše. Poleg kazni, ki jo bo izrekel sodnik, ju je doletelo še kesanje, vsa zasežena razkužila sta namreč morala darovati cerkvi in bližnjim reševalnim službam.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije