PEKLENSKA VROČINA

Bo padel evropski vročinski rekord iz leta 1977?

Ekstremno vroč vikend je pred nami. Rdeči alarm so razglasili na Portugalskem, Hrvaškem in v Švici.
Fotografija: Prihajajoči vročinski val bo zajel tudi Slovenijo. FOTO: Severe Weather Europe
Odpri galerijo
Prihajajoči vročinski val bo zajel tudi Slovenijo. FOTO: Severe Weather Europe

Po le za odtenek hladnejši dežni prhi nas čaka izredno vroč konec tedna. Temperature se bodo dvignile v višave, pri nas bo predvsem po nižinah Primorske in v mestih v prihodnjih dneh velika toplotna obremenitev. A najhujše evropski vremenoslovci napovedujejo za Pirenejski polotok, kjer bi lahko termometri pokazali tudi več kot do zdaj izmerjenih ekstremnih 47,3 stopinje Celzija v Atenah leta 1977, piše hrvaški Index.

Rdeči alarm so tako že razglasili na Portugalskem, kjer so vse pristojne službe pripravljene na različne intervencije, prebivalce pa so že obvestili, naj ne zapuščajo domov ali poslovnih prostorov v času najhujše vročine. Vremenoslovci napovedujejo temperature od 44 do 46 stopinj Celzija. Na ekstremno visoke temperature opozarjajo tudi na Hrvaškem in v Švici.

Vročinski val in ogromne količine peska iz afriške Sahare prihajajo na Pirenejski polotok. Najhuje bo menda na Portugalskem FOTO: Severe Weather Europe
Vročinski val in ogromne količine peska iz afriške Sahare prihajajo na Pirenejski polotok. Najhuje bo menda na Portugalskem FOTO: Severe Weather Europe


Najhuje bo v soboto


V soboto se bo živo srebro na termometrih na Portugalskem lahko dvignilo tudi nad 48 stopinj Celzija, kar bi bil nov evropski vročinski rekord. A poleg vročega zraka, ki prihaja iz afriške Sahare, te dni na zahod Pirenejskega polotoka nosi tudi večje količine puščavskega peska.  

V nedeljo se bodo temperature za malenkost spustile, še vedno pa bo vroče.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije