DNEVNI TURISTI BODO PLAČALI PET EVROV

Benetke uvajajo vstopnino za turiste

Italijansko mestece se je odločilo, da je turistov enostavno preveč, zato uvajajo vstopnino. Zaračunavati jo bodo začeli prihodnje leto, v času visoke sezone.
Fotografija: Benetke. FOTO: Manuel Silvestri, Reuters
Odpri galerijo
Benetke. FOTO: Manuel Silvestri, Reuters

Priljubljeno italijansko mestece Benetke, veliko 7,6 kvadratnega kilometra, je leta 2019 obiskalo 13 milijonov turistov. V naslednjih letih jih pričakujejo še več, številke naj bi presegle celo tiste pred pandemijo novega koronavirusa. Iz tega razloga bodo v mestecu, prepredenem s kanali, skušali omejiti vstop.

Pet evrov vstopnine

Verjetno se sprašujete, kako bodo to v mestu, ki ga krasi znameniti Most vzdihljajev, storili. Odgovor je preprost: z vpeljavo vstopnin za dnevne obiskovalce.

Drugo leto, ko je obiskovalcev največ, bo tako vsak, starejši od 14 let, moral plačati pet evrov pristojbine (ali vstopnine) za vstop v mesto. To bo testno obdobje, je odločilo mesto.

»Cilj je doseči, da dnevni turisti za obisk izberejo druge dneve (zunaj glavne sezone, op.p.),« je dejal član mestnega sveta Simone Venturini. Pri tem opozarjajo, da bodo turisti, ki bodo v mestu prenočili, opravičeni plačila pristojbine.

Zaenkrat si čim prej želijo preizkusiti to rešitev, po potrebi pa jo še izboljšati.

Za ene sprejemljivo, za druge ne

Kako bo to vplivalo na turizem, bomo videli. BBC je poročal, da se nekaterim pet evrov vstopnine zdi sprejemljivih, drugi so proti temu, čeprav se strinjajo, da je turistov res preveč.

Cal, irski študent, je denimo obiskal Benetke. S prijatelji so odšli na Trg svetega Marka in hoteli v eno od znamenitih poslopij, a je bila vrsta enostavno predolga. Pet evrov se mu zdi kar veliko, samo zato, da lahko hodiš po mestu.

Omejiti število postelj za turiste

BBC še poroča, da vse več domačinov zaradi turističnega navala zapušča Benetke, mnogi lastniki nepremičnin pa se raje odločajo za donosnejša kratkoročna oddajanja. Nekateri pravijo, da se mesto spreminja, postaja nemesto, polno začasnih obiskovalcev.

Nekateri zato menijo, da bi bilo najbolje omejiti število postelj za turiste in da sama pristojbina oziroma vstopnina ni dovolj.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije