MIGRANTSKA KRIZA

Avstrija vztraja, da je nadzor na meji potreben

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je prepričan, da je Evropa brez notranjih meja mogoča, če bodo ustrezno varovane zunanje meje.
Fotografija: Sebastian Kurz. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Sebastian Kurz. FOTO: Reuters

DUNAJ – Nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo je trenutno potreben, poudarja avstrijski kancler Sebastian Kurz v odzivu na slovenske kritike, da je ta nadzor neutemeljen. »Naš cilj je Evropa brez notranjih meja, ki pa bo mogoča le, če bomo zagotovili delujoče zunanje meje,« je še dodal v pogovoru s skupino bruseljskih dopisnikov na Dunaju.

»Menimo, da je ta nadzor trenutno, žal, potreben,« je dejal Kurz v odgovoru na vprašanje, kakšen je njegov odziv na slovenske kritike, da je nadzor na meji med Slovenijo in Avstrijo neutemeljen, saj skoraj ni nezakonitih prehodov meje.

Kurz ob tem ponavlja dobro znano avstrijsko stališče, da bo mogoče nadzor na notranjih mejah odpraviti šele, ko bo zagotovljen ustrezen nadzor na zunanjih mejah. Konkretnih razlogov za ohranjanje nadzora na tej notranji schengenski meji pa ni navedel. Na vprašanje, kakšni konkretno so načrti za krepitev zunanje meje in ali gre za zunanjo schengensko mejo ali zunanjo mejo EU, avstrijski kancler odgovarja, da krepitev zunanje meje pomeni več kadrov v evropski agenciji za meje Frontex ter da je treba delati tako na schengenski meji kot na meji unije, zlasti v Sredozemlju.

Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je po koncu vrha EU v petek v okviru ukrepov za omejitev sekundarnih migracij govorila o potrebi po krepitvi nadzora na zunanjih mejah, na primer v Sloveniji in Bolgariji, pri čemer bi lahko pomagali Nemčija in evropska agencija za meje Frontex.

Miro Cerar: Pomoč ni potrebna

Slovenski premier Miro Cerar se je tedaj na komentar Merklove odzval z besedami, da Slovenija vseskozi zagotavlja učinkovit nadzor schengenske meje in da v tem trenutku ni potrebe po takem okrepljenem nadzoru, a da bi v primeru močno povečanih migracij veljalo o taki možnosti premisliti.

O pomislekih v povezavi s suverenostjo in napotitvijo Frontexa na meje članic unije je Kurz danes na Dunaju dejal, da so o tem razpravljali na junijskem vrhu in da so mnogi spremenili stališča. Ni sicer prepričan, ali se vse članice strinjajo o krepitvi mandata agencije, so pa skoraj vse pripravljene investirati več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije