Antična sončna ura pokukala na plan

Turški arheologi vzhičeni ob najdbi. Zaklad je iz marmorja, manjka le igla.
Fotografija: Antično mesto skriva številne zaklade. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Antično mesto skriva številne zaklade. FOTO: Guliver/Getty Images

Turke, ki so se prav tako znašli sredi vala okužb z novim koronavirusom, je vsaj malce razvedrila izjemno zanimiva in dragocena arheološka najdba: v starogrškem mestu Laodikeja, 600 kilometrov od prestolnice, so odkrili več kot dva tisoč let staro antično sončno uro iz marmorja.

Pravi zaklad, se muzajo arheologi, ki so zaupali, da ura izvira iz helenističnega obdobja, je iz enega kosa, usmerjena je na jug, kaže pa letne čase, mesece in ure, poroča STA. Na njej so tudi starogrška imena letnih časov, manjka pa igla, ki poskrbi za senco, so pojasnili strokovnjaki z univerze Pamukkale v mestu Denizli. Antična Laodikeja v starogrški pokrajini Frigija je bila zgrajena v tretjem stoletju pr. n. št., od leta 2013 pa čaka na uvrstitev na seznam Unescove kulturne dediščine. Leta 2010 so turški arheologi tam odkrili eno najstarejših krščanskih cerkva na svetu, zgrajeno med letoma 313 in 320.


Laodikejo omenja tudi Janezovo Razodetje v Svetem pismu kot sedež ene od sedmih krščanskih skupnosti, ki so prejele Jezusovo sporočilo. Med dobro ohranjenimi zgradbami v mestu so še antični stadion, gledališče in agora oziroma osrednji javni del mesta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije