LOKALNE VOLITVE

Županske volitve v Maribor: število volivcev nenavadno poskočilo

Volilna udeležba nekoliko nižja, število volivcev višje.
Fotografija: Zmagovalec in poraženec sta si segla v roko. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Zmagovalec in poraženec sta si segla v roko. FOTO: Tadej Regent, Delo

MARIBOR – Zmagovalec volitev v Mariboru je znan. Za Sašo Arsenoviča je glasovalo 24.531 Mariborčanov in Mariborčank, za Franca Kanglerja pa 17.837. Volilna udeležba v drugem krogu je bila 47,13-odstotna, medtem ko je bila v prvem krogu 49,78-odstotna.

V oči pa je zbodel podatek, da je imelo v drugem krogu pravico voliti novega župana štajerske prestolnice 90.609 volilnih upravičencev, v prvem pa le 90.509, torej kar 100 več. V Kopru sta bila v drugem krogu dva volilna upravičenca več kot v prvem, v Kranju jih je bilo pet več, v Novi Gorici dva manj, na Ptuju celo 26 manj, v Slovenj Gradcu pa štirje več.

Na Mestno občino Maribor smo naslovili vprašanje, kaj je razlog za tako veliko spremembo v tako kratkem času? »90.508 je število volivcev na dan 3. 9., ko so bile volitve razpisane. V vmesnem obdobju je nekaj ljudi postalo polnoletnih, nekaj pa je zagotovo tudi preseljenih. Ta podatek Državna volilna komisija prejme skupaj z volilnimi imeniki od ministrstva za notranje zadeve, ki vodi vse registre, med drugim tudi evidenco volilne pravice,« se glasi pojasnilo.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije