GRE ZA PREVARO

Znano, kdo stoji za neznanimi telefonskimi številkami, ki grenijo življenje Slovencem

Gre za prevarante, ki vas skušajo finančno oškodovati ali vam ukrasti identiteto.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Rafael Abdrakhmanov Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Rafael Abdrakhmanov Getty Images/istockphoto

Da prevaranti po vseh mogočih kanalih prežijo na nove žrtve, policisti opozarjajo vsak dan. Eden izmed vse bolj priljubljenih načinov so tudi klici. Varni na internetu opozarjajo, da poskušajo prevaranti s klici s tujih, neznanih in celo slovenskih telefonskih številk uresničiti prevaro, ki vas bo veliko stala.

Po telefonu se najpogosteje predstavijo se kot Microsoftova tehnična pomoč in vas želijo prepričati, da jim omogočite dostop do računalnika ali pa vas bodo poskušali prepričati, da ustvarite račun v eni od kriptomenjalnic, ker naj bi imeli določen znesek v kriptovaluti.

image_alt
Ste dobili takšen SMS? Lahko vas drago stane, ne nasedajte

»V obeh primerih pa je njihov cilj finančna korist. Torej podatki vaše kreditne kartice ali dostop do spletne banke v nekaterih primerih tudi zloraba identitete za namen kreiranja računov na kriptomenjalnicah,« so zapisali in dodali, da je poleg finančnega oškodovanja mogoče tudi, da vam ukradejo identiteto. »Take klice je najbolje ignorirati.«

Lažne klice s tehnično pomočjo najpogosteje izvajajo iz mednarodne predpone +44 (Velike Britanije). Lahko se pojavijo tudi slovenske telefonske številke, saj so številke klicateljev ponarejene. Pogosto kličejo tudi prek aplikacij, kot so Viber ali WhatsApp.

Če posumite, da gre za prevaro, klic prekinite, če pa ste že bili oškodovani, goljufijo prijavite policiji. Klicev ne vračajte, saj lahko ob tem nastanejo dodatni stroški. 

Kaj še morate narediti, če ste bili žrtev prevare?

  • Če ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici ali dovolili dostop do spletne banke, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
  • Če ste goljufom dovoli dostop do računalnika, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili na vaš sistem, priporočamo, da naredite varnostno kopijo datotek in operacijski sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.
  • Če ste po navodilih goljufov namestili dodatne aplikacije na telefonu, jih odstranite. Odstranite tudi vse druge aplikacije, ki so jih namestili goljufi. Če ne veste, kaj vse so napadalci počeli s telefonom, je najbolj varna rešitev, da telefon ponastavite na tovarniške nastavitve. S tem postopkom se izbrišejo vsi podatki iz telefona, tudi vse uporabniške aplikacije.
  • Če ste prevarantom posredovali slike osebnih dokumentov (npr. os. izkaznice), obstaja možnost, da bodo ukradli vašo identiteto za namen izvajanja drugih goljufij. Razmislite o pridobitvi uradnega zaznamka, v katerem je navedeno, da so bili podatki odtujeni (npr. preko prijave na policiji).
  • Če so vas prepričali, da ste na neki kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo (npr. s skenom osebnega dokumenta, bančnega izpiska, računa za elektriko ipd.), nemudoma kontaktirajte kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun. V nasprotnem primeru lahko goljufi račun, ki je odprt na vaše ime, zlorabijo za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije