OHLADITEV

Zima trka na vrata, Slovenijo bo pobelilo

Sredi naslednjega tedna so napovedane padavine.
Fotografija: Nad Evropo prihaja arktična fronta, ki bo prinesla tudi nekaj snega, a predvidoma v višjih legah. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Nad Evropo prihaja arktična fronta, ki bo prinesla tudi nekaj snega, a predvidoma v višjih legah. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Pred nami je še nekaj lepih dni, a indijansko poletje se bo počasi izpelo. Danes in konec tedna se bodo temperature še povzpele do 23, na Primorskem do 25 stopinj Celzija, jutra bodo po nižinah meglena. Z začetkom naslednjega tedna pa prihaja pooblačitev, nad Evropo bo izrazita hladna fronta.

A najprej še k današnjemu dnevu in koncu tedna. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem do 25 stopinj. V soboto bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne se bo ponekod po nižinah zadrževala megla. Popoldne bo na severovzhodu prehodno zapihal južni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 9, na Primorskem do okoli 12, najvišje dnevne od 20 do 22, na Primorskem do 25 stopinj, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Tudi v nedeljo bo precej jasno, tekače na ljubljanskem maratonu pa bosta na startu pričakala megla in jutranji hlad. V začetku naslednjega tedna, ko bodo t. i. krompirjeve počitnice, pa bo območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo in Balkanom oslabelo. Od severozahoda bo Alpe v torek dosegla izrazita hladna fronta in naše kraje prešla najverjetneje v sredo. V drugi polovici tedna bodo naši kraji pod vplivom obsežnega ciklonskega območja s središčem nad severno Evropo.

Še prezgodaj za natančnejše napovedi 

V ponedeljek bo prevladovalo sončno, a že nekoliko manj toplo vreme z jutranjo meglo po nižinah. V torek zvečer ali v sredo se bo ob prehodu fronte ohladilo, nekaj bo tudi padavin. Meja sneženja se bo precej spustila, a najverjetneje ne do nižin. Do sobote bo nato bolj hladno in spremenljivo z možnostjo občasnih padavin. Bernard Strajnar, dežurni meteorolog pri Arsu, je o napovedanem sneženju povedal le, da je še prezgodaj govoriti o tem, kako obilno bo in kako nizko se bo spustila meja sneženja.

Takšne temperature nas čakajo v naslednjih dneh. FOTO: Arso
Takšne temperature nas čakajo v naslednjih dneh. FOTO: Arso
 
Na spletnem portalu ciklon.si pa so pogledali tudi že v november, ki bo verjetno precej dinamičen – od mraza do nadpovprečno toplega vremena.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije