POSLANSTVO

Že 100-krat daroval kri, sam je še ni potreboval

Dolenjski gasilec Milan Goršin bo poslanstvu zvest, dokler mu bo zdravje služilo.
Fotografija: Tokrat je Milan Goršin kri dal stotič. FOTO: tanja jakše gazvoda
Odpri galerijo
Tokrat je Milan Goršin kri dal stotič. FOTO: tanja jakše gazvoda

Milan Goršin s Križ pri Malem Slatniku v novomeški občini se je krvodajalstvu zapisal takoj, ko je postal polnoleten. »Zaposlen sem bil v Novoteksu, zato so me sodelavci in sodelavke povabili medse, ko so šli darovat kri,« se svojih začetkov v krvodajalstvu spominja 59-letni Goršin, ki je v torek zjutraj to življenjsko pomembno tekočino daroval stotič. Je reden krvodajalec, nekaj časa je v center za transfuzijsko dejavnost v novomeški bolnišnici prihajal tudi štirikrat na leto, sicer pa so ga že povabili na akcijo, saj ima iskano krvno skupino; 0 pozitivno.


Za krvodajalstvo je navdušil sina Marka, ima pa pri tem humanitarnem poslanstvu podporo družine; žene Martine in hčerk Vesne in Renate. V prostem času je navdušen nogometaš in predvsem gasilec. Že 23 let je predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Potov Vrh–Slatnik in v gasilske vrste je privabil že ničkoliko mladih gasilcev. »Letos so se naše vrste povečale za 18 pionirjev,« zadovoljno pove. V društvu, ki šteje 113 članov, je aktiven tudi v tekmovalnih vrstah, letos je postal veteran, še lani pa je tekmoval v kategoriji članov B.

V torek je bilo v centru pestro, saj so prišli tudi številni dijaki in študentje, potekala je namreč akcija Častim pol litra.
V torek je bilo v centru pestro, saj so prišli tudi številni dijaki in študentje, potekala je namreč akcija Častim pol litra.

Milan je zadovoljen, ker lahko s svojo krvjo pomaga tistim, ki jo potrebujejo. Sam je še ni, na srečo niti nihče od bližnjih, a nikoli se ne ve, kdaj potrebuješ pomoč. »Ne kot krvodajalec ne kot gasilec nikoli nisem odrekel pomoči, vedno smo na razpolago, me pa malo žalosti, kam gre naše zdravstvo. Ko namreč potrebuješ zdravnika, moraš čakati, žal je vse več zdravniških storitev bolj ali manj plačljivih, sploh če želiš priti na vrsto v kolikor toliko razumnem času,« žalostno ugotavlja. A kljub temu bo svojemu poslanstvu zvest, dokler mu bo zdravje dopuščalo. To mu za zdaj dobro služi, sicer pa mu do upokojitve manjka le še leto in pol, ko bo več časa za stvari, ki jih rad počne. Ob jubilejnem odvzemu krvi so mu čestitali predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut, vodja centra za transfuzijsko dejavnost Mojca Šimc in Mateja Šlajkovec iz OZRK Novo mesto. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije