Zdravilo proti koroni poleti?

Prvi slovenski bolnik prejel testno zdravilo. V nekaterih primerih je že bilo učinkovito.
Fotografija: Remdesivir je naše veliko upanje. FOTO: Dm
Odpri galerijo
Remdesivir je naše veliko upanje. FOTO: Dm

V Sloveniji je vsak dan več okuženih s koronavirusom, do zdaj so umrli štirje ljudje. Dogodkov v prihodnjih mesecih si nihče ne upa napovedati, morda pa se na koncu predora le kaže luč. Kitajski zdravniki so namreč v zadnji fazi kliničnega preizkušanja zdravila remdesivir, ki so ga farmacevti ameriškega podjetja Gilead Science ustvarili za boj proti eboli, a nekateri menijo, da bi lahko bilo učinkovito tudi proti koronavirusu.


V Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke so že potrdili, da so na prošnjo od proizvajalca že prejeli zdravilo.

Zdravniki na infekcijski kliniki UKC Ljubljana so ga že dali bolniku s koronavirusom in nestrpno pričakujejo, ali se mu bo zdravje izboljšalo.
Remdesivir je prejel tudi bolnik v ljubljanskem kliničnem centru. FOTO: Dm
Remdesivir je prejel tudi bolnik v ljubljanskem kliničnem centru. FOTO: Dm

Remdesivir je namreč za zdaj še vedno, recimo temu eksperimentalno, poskusno zdravilo za zdravljenje koronavirusa covid-19, ki še nima vseh ugotovitev strokovnjakov o varnosti, učinkovitosti in stranskih učinkih, zato mu evropska agencija za zdravila EMA ne izda certifikata za splošno uporabo.

V preteklih dneh so iz Kitajske sporočili, da so z njim pri zdravljenju obolelih dosegli nekaj uspeha. Iz Italije poročajo, da so z njim pozdravili 79-letnega bolnika v Genovi, ta je zdravilo prejel 7. marca v bolnišnici San Martino, ki naj bi jo v kratkem času zapustil. Direktor infekcijske klinike prof. Matteo Bassetti je potrdli, da, kot kaže, zdravilo deluje. Italijanski mediji so se razpisali, da so ga dobili tudi drugi bolniki. Prav tako naj bi bilo uspešno v primeru zelo bolne ženske v ZDA in 14 bolnikih s križarke Diamond Princess.
 

Bodo prižgali zeleno luč?


Prof. Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo nam je potrdil, da se remdesivir kaže kot veliko upanje za zdravljenje koronavirusa. Toda zdravilo je v fazi kliničnega testiranja – poskusnega zdravljenja.

»Ko bo to končano in bomo imeli na voljo več študijskih analiz o delovanju zdravila, se bo evropska agencija za zdravila EMA v 70 dneh odločila, ali zdravilo registrirati in dovoliti splošno uporabo ali ne.«


Prof. Štrukelj sicer glede na dosedanja poročila meni, da bo dobilo dovoljenje. Pa vendarle spet ni tako zelo preprosto. V najboljšem primeru ga bomo torej dobili junija ali julija, hkrati pa prof. Štrukelj dodaja, da ima remdesivir stranske učinke, na katere je treba misliti.

V neutrudnem boju s časom so v preteklih dneh evropski zdravniki v sedmih evropskih državah, Franciji, Nemčiji, Belgiji, na Nizozemskem, v Španiji, Veliki Britaniji in Luksemburgu, zagnali testiranje štirih zdravil: poleg že omenjenega remdesivirja še lopinavir, ritonavir in hidroksiklorokin na 3200 izbranih bolnikih s koronavirusom.


Dr. Kristina Nadrah je v izjavi za javnost potrdila, da se bolnik, ki je prejel zdravilo remdesivir, počuti bolje. »Toda za zdaj še ne vemo, ali mu je bolje zaradi tega zdravila ali zaradi preostalega podpornega zdravljenja.« Dr. Nadrahova je potrdila tudi, da Slovenija glede dostopa in uporabe zdravil za zdaj v ničemer ne zaostaja za najbolj razvitimi zahodnimi državami, denimo Nizozemsko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije