PROSTOFER

Zastonj do zdravnika, banke, trgovine

V Kopru je zaživel program Prostofer. Brezplačne storitve prevoza starejših.
Fotografija: Prostofer deluje v že 38 slovenskih občinah, od minulega tedna tudi v Kopru. FOTO: Zlata mreža
Odpri galerijo
Prostofer deluje v že 38 slovenskih občinah, od minulega tedna tudi v Kopru. FOTO: Zlata mreža

Njegov namen je izboljšati mobilnost starejših občank in občanov, ki potrebujejo prevoz, a ne vozijo in zato težje dostopajo do storitev in opravkov, javnih in plačljivih prevozov pa tudi ne morejo uporabljati. Poleg tega imajo uporabniki Prostoferja nižje mesečne dohodke in so prejemniki denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka. Občanke in občane vozijo starejši aktivni vozniki.

Mestna občina Koper je za potrebe projekta zagotovila dve vozili, eno že obratuje, drugo bo v sistem vključeno jeseni, hkrati pa občina skrbi za zavarovanje voznika ter sopotnikov, krije vse stroške vozila, kot sta zavarovanje, gorivo, in stroške klicnega centra, ki je koordinator prevozov. Snovalec Prostoferja, Zavod Zlata mreža, skrbi za nabor voznikov prostovoljcev in njihovo obvezno usposabljanje.

Zdaj je v sistem prijavljenih približno 15 voznikov, ob prevzemu drugega vozila bo ta številka še nekoliko porasla, nam je povedala višja svetovalka za odnose z javnostmi Mestne občine Koper Marina Jelen: »Po podatkih Gerontološkega centra Koper, ki koordinira prevoze, je povpraševanja po storitvah veliko. Do zdaj je storitev brezplačnega prevoza naročilo pet uporabnikov, dva iz Kopra, po en pa iz Svetega Antona, Škofij in Trebeš. Gre za prevoz do zdravnika, banke, okulista in upravne enote.«


Oče projekta Prostofer in direktor Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj je za Slovenske novice povedal, da se je Prostofer, ki deluje v 38 slovenskih občinah, s skupno okoli 40 vozili in več kot 500 prostovoljnimi vozniki povsod odlično prijel, taka pričakovanja ima tudi za Koper: » Program naj bi do konca leta zaživel tudi v Piranu,« pravi Bogataj, ki računa na to, da bo Prostofer do konca leta v skupno 50 oziroma 60 občinah. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije