Zaradi zaprtih meja med Slovenijo in Italijo ujetih 95 potnikov na ukrajinskih avtobusih

Med potniki, ki si želijo domov, sta tudi dva otroka, stara pet in šest let.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Med slovensko in italijansko mejo sta ostala ujeta dva ukrajinska avtobusa s 95 potniki iz različnih vzhodnoevropskih držav. Predvideno je, da jih bodo do doma spravili ob spremstvu policij držav na poti, vendar so zaradi meddržavnih protokolov še vedno na Fernetičih.

Regijski štab CZ za Notranjsko je bil o dogajanju obveščen v petek med 16. in 17. uro. Med potniki, ki si želijo domov, sta tudi dva otroka, stara pet in šest let, so predstavniki štaba povedali na današnji novinarski konferenci. Potniki na avtobusu naj bi v petkovih jutranjih urah prestopili državno mejo z Italijo, vendar jih zato, ker so bili v tranzitu, niso spustili v Slovenijo. Napotili so jih v Italijo, vendar jih tudi tja na italijanski kontrolni točki niso več spustili. Tako so obstali med obema državama.

Sežanski štab CZ je v večernih urah poskrbel, da so potniki na avtobusih dobili vodo in hrano. Tudi danes so poskrbeli, da niso ostali lačni in žejni, hrano pa bodo dobili tudi za čas potovanja proti domu. Ponoči so ob pomoči slovenskega ministrstva za zunanje zadeve poiskali rešitev. V spremstvu policije jih bodo prepeljali na dogovorjeni mejni prehod s Hrvaško, kjer jih bodo sprejeli hrvaški policisti in jih nato pospremili do meje s Srbijo. Ukrajinska avtobusa bosta nato preko Srbije potovala proti domu. Zdaj sta sicer še vedno na Fernetičih, kdaj naj bi od tam odpeljala, še ni znano.

Na novinarski konferenci je poveljnik Sandi Curk povedal, da bo od ponedeljka dalje nekoliko spremenjeno sprejemanje občanov na testiranje z morebitno okužbo s koronavirusom. Prebivalci občin Cerknica, Loška dolina in Bloke so doslej morali na vstopno točko v Kočevje, iz občin Ilirska Bistrica, Divača, Hrpelje - Kozina, Sežana in Komen pa so odhajali na vstopno točko v Koper – odslej bodo lahko prišli tudi v Postojno, če jim je to bližje. Ob tem pa bodo morali tako kot doslej upoštevati sprejeti protokol.

Na Postojnskem so doslej zabeležili tri obolele za koronavirusom, zaradi stika z njimi pa je v karanteni 11 oseb, je še povedal Curk.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije