DARUJTE

Zaloge krvi so izjemno nizke

Nadvse uspešna krvodajalska akcijo v Šentjerneju.
Fotografija: Lara, ki jo je darovala prvič, je prišla z očetom Mirom. FOTO: Oz Rks Nm
Odpri galerijo
Lara, ki jo je darovala prvič, je prišla z očetom Mirom. FOTO: Oz Rks Nm

Kri je nenadomestljiva življenjska tekočina in vsak dan, da zadostimo potrebam po njej, naše zdravstvo potrebuje najmanj 400 krvodajalk in krvodajalcev. Zato so hvaležni prav vsakemu, ki se odloči za to plemenito dejanje. Darujemo jo lahko v centrih za transfuzijsko dejavnost ali pa na kateri od terenskih akcij, kot je bila v četrtek v Šentjerneju. Kar 91 krvodajalcev je prišlo na drugo terensko krvodajalsko akcijo v Osnovni šoli Šentjernej.

»Prav razveselili smo se lepega števila krvodajalcev, ker so zaloge krvi izjemno nizke, še vedno je veliko odsotnosti zaradi bolezni oziroma karanten in to se pozna tudi po odvzeti količini krvi,« je sporočila Mateja Šlajkovec, sodelavka za krvodajalstvo na Območnem združenju RKS Novo mesto. Dodala je, da so štirje k darovanju pristopili prvič, a zagotovo se za to humano poslanstvo niso odločili zadnjič. Kar nekaj jih je prišlo brez predhodnega naročila, ker so videli objavo oziroma jih je k temu nagovoril kateri od znancev. Krvodajalci se še vedno prej naročijo, da ne nastaja gneča na vpisu. »Ko so vstopili v prostore šole, sva jih sodelavki iz OZ RKS na vstopni točki povprašali po zdravstvenem stanju in izmerili temperaturo, potem pa so odšli po utečeni navadi od vpisa, laboratorija, zdravnika in do prijaznih zaposlenih na odvzemnih mestih, na koncu so prejeli še darilce OZRKS Novo mesto,« je še povedala.

Za malico je tokrat poskrbela ekipa Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana s sendviči, vodo in sokom, prostovoljka Albina pa, da so krvodajalci dobili čaj in kavo, ki so ju pripravili v šolski kuhinji. »Hvala vsem za odziv in osebju šole, ki je vedno pripravljeno sodelovati,« so hvaležni na območnem združenju, od koder sporočajo, da bo naslednja tovrstna akcija v Šentjerneju 7. junija. Vse tiste, ki bi želeli dati kri prej, pa vabijo, da pokličejo na Center za transfuzijsko dejavnost Novo mesto na telefonsko številko 01/54 38 340 in se dogovorijo za odvzem pri njih, ker krvi primanjkuje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije