VREMENSKA NAPOVED

Klici na pomoč: obilne padavine že povzročajo težave, hudourniki grozijo domovom

Poplavlja lahko padavinska in zaledna voda. Hitro lahko naraščajo vodotoki, kjer so odtočne razmere po avgustovski ujmi spremenjene.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Špela Ankele

Popoldne je ob nalivih na severozahodu že padlo od 30 do 70, krajevno tudi več kot 150 milimetrov dežja, kažejo podatki Agencije RS za okolje.

»Reke v zgornjem Posočju, ter v porečju Save Bohinjke so narasle do velikih pretokov. Naraščanje rek v Posočju se umirja, v porečju Save pa reke še naraščajo. Vodnatost večine rek v jugozahodnem in osrednjem delu je srednja, drugje po državi pa mala,« sporočajo z Agencije RS za okolje (Arso).

V noči na soboto bodo manjše reke in hudourniki na območju Bohinja še naraščali, ob nalivih se lahko tudi razlijejo in poplavijo. Močneje bo narasla tudi Sava Bohinja. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske.

»V soboto čez dan bodo naraščale reke v večjem delu države. Močneje bodo narasle reke na vzhodu in severovzhodu, medtem ko bodo reke na zahodu že upadale. Naraščanje večjih rek v V Sloveniji, Kolpe, Krke in Save v spodnjem toku ter rek v seveovzhodni Sloveniji se bo nadaljevalo še v nedeljo,« še opozarja Arso.

Zalivalo je hišo

Precej padavin so v petek zabeležili v Tolminu. Popoldne so jih v le 30 minutah na tamkajšnji postaji izmerili 20 milimetrov. In brez težav spet ni šlo.

Uprava za zaščito in reševanje poroča, da je okoli 15.30 v naselju Gabrje v občini Tolmin narasel hudournik ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Tolmin so s protipoplavnimi vrečami peska zavarovali objekt pred poplavljanjem. 

Nekaj pred 16. uro je v Ulici Tolminskega punta v Tolminu zaradi obilnega dežja meteorna voda zalivala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Tolmin so s protipoplavnimi vrečami peska preusmerili tok vode in preprečili zalivanje.

Iz naselja Žabče, občina Tolmin, so na pomoč klicali malo pred 18. uro. »Meteorna voda he ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Tolmin so s postavitvijo protipoplavnih vreč preprečili vdor vode v stanovanjsko hišo.«

Ob 18.50 je v naselju Ukanc, občina Bohinj, potok Savica prestopil bregove in ogrožal nastanitveni objekt. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so pred objekt postavili protipoplavne vreče, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Padavine se bodo še okrepile

V noči na soboto se bodo padavine v zahodni, osrednji in delu severne Slovenije okrepile. Možni bodo dolgotrajnejši nalivi v pasovih. Ob tem se lahko razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke.

image_alt
Gledate radarsko sliko? To je vse, kar morate vedeti, da jo boste razumeli

Oranžni alarm je za današnji večer (svetil bo do zgodnjega jutra) zaradi pričakovanih obilnejših padavin prižgan za zahodno polovico države in jugovzhod Slovenije. Največ padavin pričakujejo na severozahodu države, kjer lahko v šestih urah zapade do 100 milimetrov padavin.

Za severovzhod države je prižgano stopnjo nižje opozorilo, ki je rumene barve. Tam so možne krajevne nevihte in do 25 milimetrov padavin v šestih urah.

Oblačno bo in deževno

Meteorologi napovedujejo, da bo sobota oblačna in deževna. »Popoldne bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 15 do 18, na Primorskem do 22 stopinj Celzija,« pišejo na spletni strani Arsa.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije