TEŽAVE NEK

Za več tednov smo ostali brez NEK: našli so mesto, kje prihaja do puščanja

Elektrarna ne proizvaja električne energije.
Fotografija: Nuklearna elektrarna Krško. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Nuklearna elektrarna Krško. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Vzpostavitev parametrov hladne zaustavitve Nuklearne elektrarne Krško (NEK) konec tedna je ekipam elektrarne omogočila določitev mikrolokacije puščanja, ki je na priključnem sistemu primarnega kroga. Sledita analiza vzroka in priprava akcijskega načrta za odpravo odstopanja,« so danes sporočili iz NEK. Dodali so, da bo to zahtevalo več časa, predvidoma nekaj tednov. Kdaj bo ponovno obratovala, je še prezgodaj govoriti.

»NEK je ves čas v stiku z domačimi in mednarodnimi inštitucijami ter podjetji za zagotovitev podpore za čimprejšnjo vrnitev elektrarne na omrežje,« izpostavljajo.

Hladna zaustavitev NEK

Kaj pravzaprav pomeni hladna zaustavitev elektrarne? »Da elektrarna ne proizvaja električne energije in da sta bistveno znižana temperatura in pritisk v primarnem krogu, pogoji za varno delo pa so zagotovljeni. Od prve indikacije puščanja je zagotovljena tudi jedrska varnost. Vse odločitve so in bodo temeljile na načelu konservativnosti in visoki varnostni kulturi, kar zagotavlja varnost zaposlenih, prebivalcev in okolja,« so pojasnili iz NEK.

Spomnimo, v četrtek je operativna posadka v primarnem krogu znotraj zadrževalnega hrama zaznala puščanje, ki je bilo sicer pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo Tehnične specifikacije, pojasnjujejo iz NEK. »Zvečer je posadka začela nadzorovano postopno zmanjševanje moči in v petek zjutraj je bila elektrarna izključena iz omrežja in v t. i. vroči pripravljenosti. Po pregledu je bilo ugotovljeno, da je za natančno lociranje puščanja, ob upoštevanju zagotavljanja varnih delovnih razmer, potrebno nadaljnje ohlajanje elektrarne do t. i. hladne zaustavitve. Ta je bila vzpostavljena konec tedna,« so še zapisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije