V DVEH LETIH

Za toliko se je podražil kruh v Sloveniji v zadnjih dveh letih (FOTO)

Za primerjavo: v sosednji Hrvaški so se cene dvignile za 49 odstotkov, v Avstriji za 22 odstotkov in v Italiji za 20 odstotkov.
Fotografija: FOTO: Arhiv Slaščičarne Klemen Slovenske Novice
Odpri galerijo
FOTO: Arhiv Slaščičarne Klemen Slovenske Novice

Slovenija je bila lani nekje v zlati sredini med državami Evropske unije glede na podražitev kruha v zadnjih dveh letih. Cene kruha že zadnji dve leti naraščajo v vsej Evropi in tudi Slovenija se valu podražitev ni uspela ogniti.

Od decembra 2020 do decembra 2022 se je kruh v Sloveniji po podatkih Eurostata podražil za 28 odstotkov. Za kilogram kruha je bilo treba lani v povprečju odšteti 2,37 evra, danes pa kruh marsikje stane tudi že več kot štiri evre na kilogram.

Infografika prikazuje, za koliko se je podražil kruh v zadnjih dveh letih. FOTO: Marko Picek/pixsell Pixsell
Infografika prikazuje, za koliko se je podražil kruh v zadnjih dveh letih. FOTO: Marko Picek/pixsell Pixsell
 Najbolj so se cene zvišale na Madžarskem, kar za 110 odstotkov, nato v baltskih državah - Litvi za 55 odstotkov, Latviji za 50 odstotkov in v Estoniji za 49 odstotkov.

Za primerjavo, v sosednji Hrvaški so se cene dvignile za 49 odstotkov, v Avstriji za 22 odstotkov in v Italiji za 20 odstotkov.

Najmanj se je kruh podražil v Švici, in sicer za 5 odstotkov.

Tudi analize zadnjega, desetega, popisa kmetijskega ministrstva razkrivajo, da so se v primerjavi z devetim popisom, torej v zadnjih štirinajstih dnevih najbolj podražili žitni izdelki, in sicer testenine za skoraj šest odstotkov, moka za malo več kot štiri odstotke ter kruh za dobre tri odstotke in pol.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije