NAJ PIRHI

Za najlepše pirhe Slovenskih novic lepe nagrade

V okviru 23. natečaja vas vabimo k sodelovanju. Vaše mojstrovine pričakujemo do 12. aprila.
Fotografija: Velikonočne pisanice Jožice Lestan FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Velikonočne pisanice Jožice Lestan FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Jutra so še hladna, a okoli poldneva sonce pridobi svojo moč in že lahko posedamo po plažah mestnih kavarn. Travniki so po zadnjem dežju ozeleneli in porumeneli od cvetov. Lani smo veliko noč praznovali 1. aprila. Spomnimo se, bilo je hladno in na razstavo 22. natečaja za naj pirhe Slovenskih novic 2018 smo prišli v jaknah in plaščih.
Velikonočne pisanice Jožice Lestan FOTO: Igor Mali
Velikonočne pisanice Jožice Lestan FOTO: Igor Mali

Na velikonočno nedeljsko jutro pa je živo srebro padlo celo na –3 °C.
Toda letos bo velika noč precej bolj pomladna, datum največjega krščanskega praznika je namreč premakljiv. Kristjani ga obhajajo vsako leto na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni, zato letos velika noč nastopi zelo pozno, na nedeljo, 21. aprila.
In tudi letos vas vabimo k sodelovanju na 23. natečaju Slovenskih novic za naj velikonočne pirhe.
 

Rdeča, modra nit, čebulno perje, les in glina


Na lanski natečaj, spoštovani bralci, ste poslali nič manj kot 300 pisank z vseh koncev Slovenije. V množici smo prepoznali belokranjske pisanice ali pisanke, prekmurske remenke, rumenke ali rumenice, pa praskanke. Velikonočna dediščina barvanja in krašenja jajc je v Sloveniji zares bogata, če ne najbogatejša v Evropi, saj so se denimo v Beli krajini in Prekmurju ohranili in oživili prastari načini krašenja. Hkrati ste nam poslali tudi sodobne umetnine.
Tudi letos bo pisanke ocenjeval etnolog prof. Janez Bogataj. FOTO: Dejan Javornik
Tudi letos bo pisanke ocenjeval etnolog prof. Janez Bogataj. FOTO: Dejan Javornik

Računovodkinja Marija Ferjan iz Radovljice je jajca ovila v tanke volnene niti raznolikih barv. Njeni pirhi so bili videti naravnost pravljično, igrivo, pomladno.

Šestdesetletna Jožefa Levstik s Senuš na Krškem polju je že večkrat sodelovala na natečaju. Leta 2014 je izdelala najlepše pisanke, ki jih je okrasila s kvačkano obleko. Takrat je etnolog prof. dr. Janez Bogataj izpostavil, da gre za vrhunsko tehnologijo krašenja pisanic, za kar sta potrebni tako domišljija kot mirna in potrpežljiva roka.
Velikonočni zajček in pisanice FOTO: Igor Modic
Velikonočni zajček in pisanice FOTO: Igor Modic

Ko omenjamo zmagovalke in nagrajenke preteklih natečajev, moramo omeniti lansko zmagovalko v sodobni kategoriji Nevenko Žagar iz Kamnika, ki nam je poslala pisanke, okrašene z neskončno mnogo pikicami najrazličnejših barv, ki se prelivajo v izmuzljive vzorce. V prvem redu krogci preraščajo v kroge, nato se spremenijo v rdeče, rumene, oranžne, modre, bele, zelene trikotnike ...


Kako je gospa Nevenka ustvarila čarobno risbo na pisanki, nismo nikoli do konca dojeli.
Lanska zmagovalka v kategoriji kulturne dediščine Slavica Veselič je mojstrica belokranjskih pisanic. In še in še bi lahko naštevali. Kot kaže, pisanke vzbudijo umetniško dušo tudi pri tistih, ki morda v mladosti niso imeli nobene možnosti, da bi se posvečali risanju, slikanju.
 

Tri kategorije


Danes razpisujemo 23. natečaj za Naj pirhe Slovenskih novic 2019 in vas tudi tokrat vljudno vabimo k sodelovanju. Časa je še dovolj, da razmislite in se odločite, ali boste svojo pisanko okopali v kopeli čebulnega perja, ali boste kokošje ali gosje jajce skupaj z otroki ali vnuki okrasili s čopičem, ali pa pisanko oblikovali iz gline, izrezljali iz lesa ali jo oblepili v kolaž.


Letos spet razpisujemo natečaj v treh kategorijah. V tradicionalno kategorijo spadajo le naravni pirhi iz kokošjih, račjih in gosjih jajc. V moderni kategoriji so dovoljeni vsi materiali, od gline, stiropora, lesa, stekla, plastike ... In prav tako imajo otroci povsem proste roke v svoji, otroški kategoriji.

Pisanke bomo zbirali v uredništvu vse do petka, 12. aprila. Prof. Janez Bogataj bo z drugimi člani komisije ocenil prispele pisanke in padla bo odločitev, kdo je najlepše okrasil pirhe.


V sredo, 17. aprila, bomo v prostorih Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič v ljubljanskem BTC slavnostno odprli razstavo vseh prispelih pirhov in razglasili zmagovalce. S podelitvijo bogatih nagrad bomo tudi uradno odprli razstavo, pirhe si boste v avli poslovne stavbe Dela na Dunajski 5 lahko ogledali 18. in 19. aprila. Razstava bo oba dneva odprta od 10. do 17. ure. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije