SLASTNO

Za najboljšo salamo dobil avtoprikolico

Na salamijadi v Artičah ocenili 83 vzorcev salam. Najboljšo so pripravili na kmetiji Fabjan iz Škocjana.
Fotografija: Člani strokovne komisije so ocenili 83 vzorcev. FOTO: Anton Hruševar
Odpri galerijo
Člani strokovne komisije so ocenili 83 vzorcev. FOTO: Anton Hruševar

ARTIČE – Oče artiške salamijade, 76-letni Franc Štritof, je prvi izbor za naj suho salamo organiziral pred 21 leti kar v svoji gostilni, nato pa skupaj z drugimi ustanovil Društvo salamarjev Štritof, ki ima danes 20 članov iz Artič in okolice.
Pred dnevi so člani v prosvetnem domu v Artičah pripravili že 21. salamijado. Kmetje in salamarji so na sedež društva poslali kar 83 vzorcev.
Ocenila jih je strokovna komisija v sestavi Franc Sotošek, Jože Hudina, Braco Miroševič, Miran Kozmus, Miha Pribožič in Dejan Kokot.
Poleg ocenjevalcev je imel najbolj zahtevno delo pripravljalec vzorcev, rezač Slavko Slak. Gre za sila pomembno delo na ocenjevanjih suhomesnih izdelkov, saj morajo biti koluti vsakega vzorca salame narezani enakomerno, ne pretanko in ne predebelo. Na roke, z nožem! In tako narezati 83 vzorcev ni mačji kašelj.
Če bi prvi vzorec salame narezali na debelejše kolute in drugega na tanjše, ravno pravšnje, bi lahko salamo, narezano na debelejše kolute, nehote ocenili slabše, pa ni nujno, da bi bila v resnici slabša.
Lepo narezana salama z izjemnim vzorcem maščobe. FOTO: Anton Hruševar
Lepo narezana salama z izjemnim vzorcem maščobe. FOTO: Anton Hruševar

Člani strokovne ocenjevalne komisije ocenjujejo videz salame, koliko in kako so pike maščobe razporejene v njej, okus in vonj. Ocenjevanje salam, zlasti nekaj deset vzorcev, ni tako preprosto, kot se morda zdi, saj mora pokuševalec ohraniti občutljivost okusa in vonja.
Artiška salamijada je bila od vsega začetka vzorno pripravljena in je že v prvih letih presegla lokalni okvir. Kot nam je povedala Štritofova hči Nuška Koprivc, so poleg domačih salamarjev vzorce poslali tudi iz Šentjerneja, Šmarjeških Toplic, Sevnice, Novega mesta, Boštanja, Gorice pri Slivnici, Sromelj, Brežic, Leskovca pri Krškem itd. »Že na prvih salamijadah smo imeli tam okoli 90 vzorcev, eno leto pa se je zgodilo, da jih je prispelo kar 158.«
V soboto zvečer so v prosvetnem domu razglasili zmagovalce. Po vseh merilih so najboljšo in najlepšo salamo izdelali na kmetiji Fabjan iz Šentjerneja. Komisija ji je prisodila 51,6 točke. Drugo najboljšo je pripravila Zlatka Komljanec iz Škocjana, ocenili so jo z 51,3 točke, tretje mesto pa je zasedel Matjaž Peterlin iz Šmarjeških Toplic, za salamo je prejel 51,1 točke.
Koprivčeva je potrdila našo domnevo, da se kakovost salam z leti izboljšuje. »Na tem ocenjevanju komisija ni izločila niti enega vzorca.«
Rezač Slavko Slak je izjemno pomembma figura salamijade. FOTO: Anton Hruševar
Rezač Slavko Slak je izjemno pomembma figura salamijade. FOTO: Anton Hruševar

Organizator je poskrbel za priznanje ter presenetljivo lepe in bogate nagrade. Zmagovalec je prejel večjo avtoprikolico TPV, drugouvrščeni je prejel 100 žetonov za avtopralnico podjetja Avtoline Krško, tretjega pa je nagradila kmetija Pribožič, in sicer z izdelki iz programa družinske prašičereje.
Artiška salamijada vsako leto privabi množico obiskovalcev, ki se na pomlad tako podružijo ob pokušini salam in kozarcu rdečega ali belega.
Tokrat jih je zabaval Ansambel Jerneja Kolarja, ki je prisotne dobro ogrel na plesišču. Zaigral je tudi tradicionalni gost salamijad, Pihalni orkester Kapele. Nagrade in priznanja za sodelovanje so podelili: starosta salamijade Društva salamarjev Štritof gospod Franc Štritof, poslanec v državnem zboru Igor Zorčič, brežiški župan Ivan Molan in vinska kraljica Bizeljskega Laura Omerzo.
Obiskovalci so se potegovali tudi za več kot osem kilogramov težko domačo prekajeno šunko, na koncu je odromala v naselje Kraj Donji čez Sotlo na Hrvaško. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije