VELIKA PUSTOLOVŠČINA

Z mini jadrnico sam čez Atlantski ocean

Na regati Mini Transat je prepovedan stik z zunanjim svetom. Uroš Kraševac bo kot četrti Slovenec jadral na tej izjemni preizkušnji.
Fotografija: Trmasti Pohorec je našel poslanstvo v solo oceanskem jadranju. FOTO: Aitor Zarraga Goiri
Odpri galerijo
Trmasti Pohorec je našel poslanstvo v solo oceanskem jadranju. FOTO: Aitor Zarraga Goiri

V francoskem mestu Les Sables d'Olonne na atlantski obali se bo 24. septembra začela čezatlantska regata Mini Transat, svojevrstna preizkušnja solo jadralcev, na kateri bo kot edini Slovenec nastopil Uroš Kraševac. Do zdaj so na tej zahtevni regati nastopili le trije slovenski jadralci: Jure Šterk in ustanovitelja podjetja Seascape Andraž Mihelin in Kristian Hajnšek.

Uroš Kraševac je oceanski jadralec, ponosni podpornik Zdravnikov brez meja, Guinnessov rekorder, evropski podprvak, v svoji debitantski sezoni skupno šesti in na samo štirih odjadranih regatah trikrat na stopničkah. Je vsestranski športnik in diplomant fakultete za šport. Po obdobju tekmovanj v olimpijskih razredih je postal trener pri Jadralni zvezi Slovenije. Kmalu je ugotovil, da še ni pripravljen končati premagovanja svojih izzivov, zato je, kot pravi trmasti Pohorec, našel poslanstvo najvišje na zahtevnostni lestvici – v solo oceanskem jadranju.

Trasa Foto: osebni arhiv
Trasa Foto: osebni arhiv
Uroš bo na regati prek Atlantika tekmoval na jadrnici tipa mini650. Foto: Aitor Zarraga Goiri
Uroš bo na regati prek Atlantika tekmoval na jadrnici tipa mini650. Foto: Aitor Zarraga Goiri

V dveh letih od te prelomne odločitve je s sestro Marušo Kraševac postal Guinnessov svetovni rekorder za najdaljšo prejadrano razdaljo brez postanka v jadrnici tipa dinghy, evropski podprvak v solo jadranju, prejadral je Jadransko morje po dolgem in počez ter dosegel veliko zmag na regatah francoske jadralne scene, ki velja za zibelko oceanskega jadranja.

S pomočjo švicarskega kluba Ashika Sailing, ki je bil ustanovljen za ta namen, in s podporo vodilnega svetovnega proizvajalca športnih jadrnic, slovenskega podjetja Seascape iz Podpeči pri Ljubljani, se je uspešno kvalificiral na eno izmed najzahtevnejših solo oceanskih regat – Mini Transat.

Avgusta je bil na kratkem oddihu po zahtevni pripravljalni sezoni v francoski Bretanji, kjer je skoraj tri mesece živel v svojem dostavnem vozilu in na jadrnici. V Franciji je bil zaposlen s fizičnimi pripravami, testiranji jadrnice po obsežni predelavi, treningi in tekmovanji.

Uroš se v kratkem vrača v Francijo, kjer bo opravil še zadnje treninge in priprave jadrnice. Konec avgusta se je skupaj z Ivico Kostelićem, nekdanjim hrvaškim smučarjem svetovnega kova in zdajšnjim oceanskim jadralcem, udeležil še regate Palermo–Monte Carlo na Ivičevi jadrnici razreda class40. Posadka je v svojem razredu zasedla odlično drugo mesto. Uroša zdaj 24. septembra čaka njegov glavni izziv – regata Mini Transat 2023.

Z Jernejem Drofenikom na tekmovanju za pokal Calvados Foto: osebni arhiv
Z Jernejem Drofenikom na tekmovanju za pokal Calvados Foto: osebni arhiv

Človekoljubna pustolovščina

Mini Transat je regata na najmanjših oceanskih jadrnicah, velikih le 6,50 metra, poteka pa vsaki dve leti. Velja za odskočno desko v profesionalne tekmovalne vode na večjih oceanskih jadrnicah. Tekmovalci morajo prejadrati 4050 navtičnih milj oceana, in sicer v dveh etapah: Les Sables d'Olonne (Francija)–Santa Cruz de la Palma (Španija) in Santa Cruz de la Palma–Saint François, Guadeloupe (Francija).

Regata je izjemno zahtevna. Vsak stik z zunanjim svetom je med njo prepovedan. Jadralci lahko uporabljajo samo informacije, ki prihajajo po radijskih valovih, torej jadrajo brez modernih satelitskih slik ali GPS-navigacije. Na startu 24. izvedbe regate, ki se bo začela 24. septembra 2023, bo 90 jadralcev, ki so si to čast morali prislužiti s trdim delom in jadralnimi uspehi v minulih dveh letih.

Vsestranski športnik in diplomant fakultete za šport Foto: osebni arhiv
Vsestranski športnik in diplomant fakultete za šport Foto: osebni arhiv

Udeležbo našega tekmovalca podpira Ashika Sailing, jadralni klub s sedežem v Švici, ustanovljen z namenom združevanja pustolovščine oceanskih regat s humanitarnostjo. Poleg športnih uspehov sta glavni cilj kluba ozaveščanje in širjenje dobre besede o humanitarni organizaciji Zdravniki brez meja (Doctors Without Borders/Médecins sans frontières).

»V naših očeh so Zdravniki brez meja najpomembnejša in najučinkovitejša humanitarna organizacija, ki rešuje življenja in lajša trpljenje ljudi v kriznih razmerah po vsem svetu, pri čemer ostaja politično nevtralna,« pravijo v ekipi Ashika Sailing. »Njihovo delovanje vodijo zdravniška etika ter načeli neodvisnosti in nepristranskosti. Uroš Kraševac s svojo Mini Transat 2023 kampanjo in ekipa Ashika Sailing podpirajo Zdravnike brez meja z zbiranjem donacij ter širjenjem dobre besede o njih. S prisotnostjo dveh jadrnic ekipe Ashika Sailing na številnih pripravljalnih regatah v letih 2022, 2023 in Mini Transat 2023 želimo doseči čim večjo ozaveščenost o Zdravnikih brez meja in s tem doseči multiplikacijski učinek pri zbiranju sredstev za Zdravnike brez meja.«

Seascape je vodilno svetovno podjetje v razvoju, proizvodnji in prodaji športno potovalnih jadrnic od 4 do 11 metrov in velik podpornik projekta Ashika Sailing. Od svoje ustanovitve leta 2008 so v podjetju Seascape izdelali in prodali že več kot 1300 jadrnic pod blagovnimi znamkami Seascape ter Beneteau First in First SE (Seascpae Edition).

»S podjetjem Seascape delimo vizijo o dolgoročnem sodelovanju in razvoju nove jadrnice mini650, katere cilj je postati referenca v tem najzahtevnejšem oceanskem regatnem razredu,« so povedali v klubu Ashika Sailing.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije