ZAMUDNA SODBA

Vrhovno sodišče ugodilo Janši

Velenjsko okrajno sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora Janša plačati odškodnino Šetinc Paškovi zaradi žaljivega tvita, v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki.
Fotografija: FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Vrhovno sodišče je s sklepom ugodilo prvaku SDS Janezu Janši, ki je zahteval revizijo glede sodbe celjskega višjega sodišča v povezavi z zamudno sodbo velenjskega okrajnega sodišča v zadevi plačila 6000 evrov odškodnine novinarki Mojci Šetinc Pašek, piše spletna izdaja Demokracije.

Vrhovno sodišče je dopustilo revizijo glede tega, ali je dopustno pošiljko vrniti sodišču, če je ni mogoče pustiti v poštnem nabiralniku, in ali bi moral biti Janša obveščen o tem, da je šla pošiljka nazaj na sodišče, ter ali je pravilna presoja, da je Janša z zapisom na družbenem omrežju protipravno posegel v osebnostne pravice novinarke in urednice Radiotelevizije Slovenija Šetinc Paškovi, navaja portal. Ob tem dodaja, da je vrhovno sodišče navedlo, da »dopusti revizijo, če je od njegove odločitve mogoče pričakovati odločitev o pravnem vprašanju, pomembnem za zagotovitev pravne varnosti, enotne uporabe prava ali za razvoj prava preko sodne prakse«.

Šlo je za t. i. zamudno sodbo

Velenjsko okrajno sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora Janša plačati odškodnino Šetinc Paškovi zaradi žaljivega tvita, v katerem je njo in novinarko Eugenijo Carl označil za odsluženi prostitutki. Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril. Nato je trdil, da se je to zgodilo, ker mu ta ni bila pravilno vročena. Prav tako se ni strinjal, da bi njegov tvit povzročil takšne duševne bolečine, da bi upravičevale takšno odškodnino.

Višje sodišče je konec lanskega leta pritrdilo ugotovitvi prvostopenjskega, da je bila tožba vročena pravilno ter se strinjalo, da je bil tvit objektivno žaljiv in da izrazito izstopa iz okvira svobode govora.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije