TOPEL KONEC LETA

Vremenoslovec Šter: Dobro nas greje

Današnja temperatura je kar 16 stopinj višja od običajne za ta čas.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Batuhan Toker, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Batuhan Toker, Getty Images, Istockphoto

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Na zadnji dan v letu 2022 je toplo kot že dolgo ne. Do 12. ure je bilo najbolj toplo v Podčetrtku, kjer so namerili kar 16 stopinj Celzija več, kot je običajno za ta čas. Vreme je tako idealno za silvestrovanje na prostem.

»Dobro nas greje, tudi nad osrednjo Slovenijo je oblačnost vsaj delno razpadla. Do 12. ure je bilo najtopleje v Podčetrtku 16,6 °C, v Metliki 16,3 °C in Kočevju 16 °C. Povprečna temperatura bo v prevetrenih krajih ostala nad 10 °C, za ta čas običajno bi bilo okrog 0 °C,« je zapisal Blaž Šter.

Napovedal je, da bo podobno toplo tudi v začetku 2023. »V sredo se bo nekoliko ohladilo, a še vedno bo najvišja temperatura okoli 10 °C. Morda nekoliko hladneje bo ob koncu prihodnjega tedna.«

Spomnil je na današnji dan leta 1906, ko so v Dolenjem Medvedjem selu pri Trebnjem namerili –27,2 stopinje Celzija, snežna odeja pa je bila visoka kar 61 centimetrov. 70 let kasneje, leta 1976 pa so zabeležili nenavaden pojav, k so v Novi vasi na Blokah ponoči namerili do –25,3 stopinje Celzija, ob 7. uri zjutraj pa je bilo –3,2 stopinje Celzija.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije