INŠPEKTORJI NA DELU

Volilni molk: število kršitev narašča

Prejeli so 31 prijav, obravnavajo jih 13. 
Fotografija: Volilni molk traja do nedelje do 19. ure. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Volilni molk traja do nedelje do 19. ure. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Dežurna služba notranjega ministrstva je do 12.30 prejela 31 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. V 18 primerih so takoj ugotovili, da ne gre za kršitev, tako da inšpektorat za notranje zadeve obravnava 13 zadev. Največ se jih nanaša na deljenje letakov oziroma druge volilne propagande, je ministrstvo objavilo na svoji spletni strani.

Ob polnoči se je pred parlamentarnimi volitvami uradno končala volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla volišča po državi. Med volilnim molkom je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov.

Na ministrstvu deluje dežurna služba, kamor lahko državljani sporočajo podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka. Čez dan, torej danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Podatke o domnevnih kršitvah pa državljani v nočnem času, danes od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj, lahko sporočijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na 080 12 00.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije