ZDRAVNIKI NA USTAVNO SODIŠČE

Vojna med Golobom in Fidesom se nadaljuje: »Član Fidesa ni nič več vreden kot medicinska sestra v zdravstvu«

Predsednik vlade je sicer napovedal, da so ga iz Fidesa zaprosili za nov sestanek, ki se ga bo udeležil v torek.
Fotografija: Damjan Polh in Robert Golob. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Damjan Polh in Robert Golob. FOTO: S. N.

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je sklenil, da na ustavno sodišče vloži zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga je minuli teden sprejela vlada. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije pričakujejo, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno in da bo do dokončne odločitve ustavilo izvajanje odloka. Poudarjajo, da odlok ne more predstavljati pravne podlage, na kateri bi lahko vlada določala obseg zdravniških storitev, ki sodijo v minimum delovnega procesa, »saj je ta zelo jasno in konkretno določen v zakonu«, so zapisali v sporočilu za javnost.

Glavni stavkovni odbor se je tudi strinjal, da se bo v primeru kakršnega koli ukrepanja zoper stavkajoče na podlagi omenjenega odloka »uporabilo vsa pravna sredstva za zaščito interesov stavkajočih«. To po njihovih navedbah vključuje tožbe, prijave na pristojne inšpektorate in po potrebi tudi podajanje kazenskih ovadb.

image_alt
Janša pikro: Nobene pandemije, Golobova vlada pa kar z odloki nad ljudstvo?

Na vprašanje, kako bo delo stavkajočih potekalo do odločitve ustavnega sodišča, je predsednik Fidesa Damjan Polh odgovoril, da »še ni dobil poročil s terena", Fides pa da članstvu doslej ni poslal navodil, kako naj ravnajo glede vladnega odloka. Tudi na seji glavnega stavkovnega odbora so razpravljajo le o odloku "kot pravno-formalnem aktu«, je pojasnil.

image_alt
Po nastopu Jenulla v Tarči pravi vihar: »Zakaj ne sodeluje v pogajanjih med Rusijo in Ukrajino?!«

Vlada je imela po njihovih navedbah dve leti časa za stabilizacijo situacije v javnem zdravstvu. »Ker tega zavestno ni storila, zdaj aktivno krati pravice pacientov in zdravnikov, na kar ne moremo pristati,« so dodali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije