KORONAKRIZA

Jelko Kacin razkril, kaj nas čaka

Vladni govorec je povedal, da za zdaj ni sprememb. Do sobote ostaja vse tako, kot je.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: STA, posnetek zaslona

Na Brdu pri Kranju se je ob 16. uri začela redna tedenska seja, kjer odločajo o tem, kakšno bo naše življenje v prihodnjih dneh. Vladni govorec Jelko Kacin je za Dnevnik dejal, da do sobote zagotovo ne bo sprememb. 

»Vlada je podrobno tehtala in ocenjevala epidemiološke razmere v državi. Posvetila se je predvsem razmeram v statističnih regijah. Po razpravi je bila sprejeta odločitev, da se za soboto skličeta dva posveta,« je dejal in dodal, da bodo na prvem sodelovali direktorji vseh bolnišnic in predstavniki gospodarstva. »V soboto se bo preučevalo možnosti za sprostitev ukrepov v posameznih segmentih. Trenutno ni mogoče razmišljati, v katero smer bo to šlo. Če bo trend nakazoval neke možnosti, je pričakovati, da bodo tako na zdravstveni kot gospodarski strani interes, da se to doseže.«

Povedal je še, da je treba ugotoviti, kakšne so kapacitete bolnišnic in kakšne dodatne zahteve lahko delodajalci izpolnijo, da ne bi prispevali k razširitvi virusa.
 
Razjasnil je tudi, da se pri prehajanju občin in policijski uri za zdaj nič ne spreminja. Dodal je, da so razlike med regijami velike. Nekatere regije se držijo veliko bolje kot druge.

 

Napeto ozračje pred sejo


Zaradi slabe epidemiološke slike v Sloveniji je minister za zdravje Tomaž Gantar naklonjen zapiranju vseh nenujnih gospodarskih dejavnosti, Zdravko Počivalšek pa temu ostro nasprotuje in zavzema stališče, da je čas za postopno sproščanje ukrepov, saj bi to dobro delo gospodarstvu. Na Gantarjevi strani je tudi vodja vladne svetovalne skupine za covid 19 Bojana Beović. Opozarja, da se epidemiološke razmere v državi niso toliko spremenile, da bi prišlo do sproščanja ukrepov.

Po poročanju 24ur naj bi ministra, ki sta še pred začetkom seje zavzemala vsak svoje stališče, stopila korak nazaj in poskušala najti kompromis. Kakšnega, še ni znano.

 


Preberite še
Po črnem novembru nas čaka še bolj črni december?​
Virus kroži tudi po trgovinah, pristojni razkrili mogoče stranske učinke cepiva (VIDEO)
Delež pozitivnih znova skočil, novih okužb več kot dva tisoč


 

Škofje in trgovci pišejo vladi


Sproščanja ukrepov si želijo tudi škofje in trgovci. Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v imenu vseh škofov in vernikov poslal pismo predsedniku vlade Janezu Janši in zapisal, da pričakuje, da se odpravi odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov.

Trgovci pa pozivajo k odprtju prodajaln ob upoštevanju varnostnih ukrepov.
 

Dramatično dogajanje v Desus


Novinar Svet na Kanalu A Miha Orešnik je zapisal, da so se glede možnosti novega zaostrovanja ukrepov pred sejo vlade na Brdu sestali predsedniki koalicijskih strank. Novoizvoljeni predsednik Desusa pa na srečanje naj ne bi dobil vabila, tega naj bi dobil kar Tomaž Gantar, Erjavec pa o sestanku sploh naj ne bi bil obveščen.

Novinar Mirko Mayer pa dodaja, da je neuradno iz Desusa slišati, da bo minister za zdravje v ponedeljek odstopil. Vroče naj bi bilo tudi v poslanski skupini Desus. Če bo Erjavec predlagal izstop, naj bi se kar štirje poslanci uprli in izstopili. Dodaja še, da naj bi bila Franc Jurša in Ivan Hršak osebno prizadeta, saj Erjavec v soboto naj ne bi namigoval na izstop iz vlade.


 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije