TIBETANSKI SLOG

VIDEO: V Celju bo zrasel eden najdaljših mostov na svetu?

Podoben most, ki je prav tako tibetanskega stila, so leta 2014 postavili na avstrijskem Tirolskem.
Fotografija: FOTO: Youtube
Odpri galerijo
FOTO: Youtube

CELJE – Celjska občina načrtuje gradnjo 505-metrskega visečega mostu med Grajskim hribom in Miklavškim hribom, s čimer bi doživljajsko povezali zgodovinsko mestno jedro s Starim gradom. Po prvih ocenah bo projekt stal okoli 3,3 milijona evrov. Od predvidene vrednosti investicije bi za gradnjo mostu namenili okrog 2,3 milijona evrov, za ureditev dostopnih poti pa milijon.

Evropski denar?

Finančne konstrukcije na celjski občini še niso pripravili. Možnosti financiranja so različne. Projekt bi lahko uresničili v javno-zasebnem partnerstvu, lahko bi ga prijavili tudi na evropski razpis za sofinanciranje turistične infrastrukture. Glede na zahtevnost projekta bi lahko po navedbah celjske občine vsa potrebna soglasja in dovoljenja dobili predvidoma v dveh letih. Težav z odkupi zemljišč ne bodo imeli, ker bodo projekt izvedli na zemljiščih, ki so v lasti občine.



Idejno zasnovo za viseči most je seji predstavil arhitekt Nande Korpnik. Po njegovih besedah bo gradnja 60 ton težke viseče konstrukcije zahtevna. Most bo v celoti jeklen, sestavljen pa bo iz kablov, vrvi, vešalk in pohodne površine, ki bo zasnovana kot jeklena rešetka. Sidran bo v pobočje hriba na obeh straneh.

Mostnina

Viseči most v Celju bi bil s svojimi 505 metri po doslej znanih podatkih med najdaljšimi mostovi tibetanskega sloga na svetu. Podoben most so leta 2014 postavili na avstrijskem Tirolskem. Dolg je 406 metrov in povezuje ostanke srednjeveške utrdbe Ehrenberg na eni strani brega in trdnjave Claudija na drugi strani. Avstrijci so uvedli mostnino, tako da morajo odrasli za prehod odšteti osem, otroci pa pet evrov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije