ŠTEVILNI VROČINSKI UDARI

VIDEO: Teh napovedi meteorologov se ne boste razveselili, ukrepajte pravočasno!

Prvemu vročinskemu udaru jih bo sledilo še kar nekaj.
Fotografija: Poleti spijte dva do tri litre vode in ne pozabite kozarca vode ponuditi tudi starejšim ljudem in otrokom. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Poleti spijte dva do tri litre vode in ne pozabite kozarca vode ponuditi tudi starejšim ljudem in otrokom. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – V teh dneh je Slovenijo zajel prvi vročinski val. Napovedi za letošnje poletje so, da jih bo prvemu sledilo še nekaj. Po besedah zdravnice Simone Perčič z NIJZ nas v prihodnjih letih čaka še več vročinskih udarov. Številne projekcije za Slovenijo v naslednjih letih so, da bodo vročinski valovi še pogostejši in daljši.

Kako ukrepati?

Najpomembnejše je pitje vode, pravi Perčičeva. Za starejše se priporoča dva do tri litre vode, za otroke okrog enega litra. Pri tem pijte v intervalih. Pomembno vlogo ima tudi obleka, ki naj bo svetla in iz lahkega materiala, kot je denimo lan.

Pri visokih temperaturah so najbolj ogroženi starejši ljudje, ker je njihov termoregulacijski sistem oslabljen, zato jih moramo opozarjati na pitje vode. Poskrbeti moramo tudi za najmlajše, za tiste s kronično srčno-žilnimi obolenji in sladkorne bolnike.


Kaj se zgodi, če ne upoštevamo navodil?

Najhujša je dehidracija, saj se pri tem zgoščuje kri, posledice pa so lahko hude, pravi Perčičeva. Tvorjenje strdkov lahko povzroči srčne infarkte in možganske kapi. Če se predolgo zadržujemo na soncu, lahko pride do toplotnega udara, kjer je lahko posledica tudi smrt.

Če torej čutite slabost, nemoč, veliko žejo in zmedenost, se usedite v senco in spijte kozarec vode.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije