ZAHTEVA NATA

VIDEO: Slovenska vojska v zraku. Ne boste verjeli, kaj merijo

Prvo tako usposabljanje pri nas, da bi izpolnili zahteve Nato standarda. Kaj so pokazale meritve?
Fotografija: Pripadnik laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. FOTO: Slovenska vojska, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Pripadnik laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. FOTO: Slovenska vojska, posnetek zaslona

LJUBLJANA – Pripadniki Slovenske vojske iz laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo so sredi letošnjega julija merili radioaktivnost iz zraka. Podpolkovnik Marjan Sirk in načelnik oddelka z stike z javnostjo pri Slovenski vojski nam je odgovoril, kaj je bil razlog, da so se te dni odločili za pregled meritev.

Kako pogosto izvajate meritve radioaktivnosti? Ali jih na območju celotne Slovenije?

V omenjenem primeru je bilo izvedeno usposabljanje, ki smo ga skladno z Nato standardi izvajali prvič. Meritve so se izvajale na naključno izbranem območju in ne na območju celotne Slovenije.

Katere meritve izvajate?

Zmogljivost izvajanja meritev iz zraka vključuje iskanje, določanje položaja oziroma lociranje, identifikacijo ter kvantifikacijo radioaktivnih snovi v primeru radioloških dogodkov oziroma nesreč, ki so lahko manjšega ali večjega obsega. Izvedba meritev omogoča hitro potrditev prisotnosti nevarnih snovi v okolju (kontaminacije RA) ter je ključnega pomena pri odločitvah o varnostnih in zaščitnih ukrepih.

Kakšne so trenutne vrednosti?

Meritve so obsegale izmero naravnih radioaktivnih snovi. Izmerjene vrednosti so bile normalne in pričakovane – gre za naravne radioaktivne snovi, ki so prisotne v okolju v običajnih koncentracijah.  Meritve je podpiral Center za fizikalne meritve Zavoda za varstvo pri delu Ljubljana, ki Mobilnemu radiološkemu laboratoriju Slovenske vojske nudi storitve referenčnega laboratorija.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije