OGORČENI

VIDEO (ni za občutljive): Grozljivi prizori poklanih živali sredi Ljubljane: Tukaj imate pa vohajte

Kmetje so pred oči ministra pripeljali poklane živali.
Fotografija: Shod Sindikata kmetov Slovenije pred ministrstvom za okolje in prostor. FOTO: N. K.
Odpri galerijo
Shod Sindikata kmetov Slovenije pred ministrstvom za okolje in prostor. FOTO: N. K.

LJUBLJANA – Pred ministrstvom za okolje in prostor so se zbrali jezni kmetje, ki opozarjajo na številne pokole domačih živali, ki se zaradi volkov in medvedov vrstijo na podeželju. »Tukaj imajo, pa naj vohajo!« je – medtem ko je iz vreč metal poklane živali – dejal jezni kmet iz Ilirske Bistrice.

»Republika Slovenija in ministrstvo za okolje in prostor, kot nosilec upravljanja z velikimi zvermi, po mnenju slovenskih kmetov slabo gospodarita s populacijo rjavega medved in volka,« so prepričani v Sindikatu kmetov Slovenije. Kot pravijo, se zveri tudi čez dan sprehajajo po vaseh, v znak protesta pa so pred ministrstvo za okolje in prostor protestno pripeljali ostanke zadnjega pokola domačih živali.

Ko jim bo počil film, jih ne bo ustavil nihče

»Pred enim letom jih je šlo 18 (živali). Poklali so jih volkovi. Od tega nam je država priznala osem živali, ki jih še danes niso plačali. Niti enega centa,« je v solzah dejal Florjan Peternelj, kmet iz Ilirske Bistrice. Včeraj, ko je prišel na pašnik, ga je pričakal grozljiv prizor. »Vse poklano ... živali bežijo, tulijo. To se ne da povedati ... Mi smo pred živčnim zlomom,« je hlipal pred novinarji. Poudaril je, da tisto, česar jim ne poberejo zveri, vzame država. Dejal je še, ko mu bo počil film, ga ne bo ustavil niti sam predsednik države.



»Slovenski kmetje zahtevamo, da ministrstvo za okolje in prostor takoj začne aktivno upravljanje populacije,« so jasni v sindikatu. 

Obupane kmete je pred ministrstvom za okolje in prostor sprejel tudi državni sekretar Marko Maver. Kot je dejal, na ministrstvu razumejo stiske, ki jih doživljajo kmetje. »Mislim, da se vsi zavedamo pomena trajnostnega upravljanja z medvedi in drugimi živalmi,« je dejal, preden je s predstavniki kmetov odšel na pogovore v prostore ministrstva.



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije