TOKRAT GREM VOLIT

VIDEO: »Če bi teroristi merili na Slovenijo, bi jo zgrešili«

Evropske volitve: slovenski evroposlanci se v Bruslju razumejo bolje kot doma v Sloveniji.
Fotografija: Skupna vaja policije in UKC Ljubljana v primeru terorističnega napada.  FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Skupna vaja policije in UKC Ljubljana v primeru terorističnega napada.  FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pred evropskimi volitvami 26. maja prireja niz zabavnih evropskih večerov s stand up komiki Skečoholiki EU ni hec. Turneja po vsej Sloveniji je del kampanje Tokrat grem volit, s katero želi Evropski parlament unijo približati volivcem in jih spodbuditi, da se udeležijo evropskih volitev.

Na zadnjem zabavnem večeru v Murski Soboti so se govorniki – voditelj Aleš Novak, komik Jernej Celec in vodja pisarne evropskega parlamenta Manja Toplak – pošalili s statističnimi podatki in s šalami na račun Slovenije ter razmišljali o prihodnosti Evropske unije.


Bolj kot terorizem nas zanima boj proti brezposelnosti


Gledalci so lahko izvedeli, da Slovence od vseh evropskih tem najbolj zanima boj proti brezposelnosti (55 odstotkov), Evropejce pa področje boja proti terorizmu (49 odstotkov). »Nas terorizem ne skrbi toliko. Tudi če bi nas želeli napasti, nas bodo verjetno zgrešili – ali nas bodo zamešali s Slovaško ali pa bi se napad zgodil na Makedonijo, če bi merili na nas,« se je pošalil Novak.


Ali moram v Bruselj na volitve?


Kar 70 odstotkov Slovencev meni, da ni dovolj, če smo le proti nečemu, hkrati pa se zadnjih evropskih volitev ni udeležilo kar 85 odstotkov mladih do 29. leta. Kot je dejala Toplakova, smo Slovenci proevropski, saj 73 odstotkov vprašanih meni, da je članstvo v EU dobra stvar, hkrati pa smo len narod, saj da neudeležbo na volitvah 'opravičujemo' z izgovori, kot so: slabo vreme, nisem vedel, da so volitve, ali moram v Bruselj na volitve ... Volitve bodo v Sloveniji potekale 26. maja, mogoče pa bo tudi predčasno glasovanje.


»Evropski poslanci le dvigujejo roke in ne morejo ničesar spremeniti«


Toplakova je pojasnila, da ima Slovenija osem predstavnikov oziroma poslancev v Evropskem parlamentu, ki so razporejeni po političnih skupinah. »Ko gremo na evropske volitve, tako lahko odločimo, kakšno Evropo želimo,« pravi Toplakova. Vendarle evropski poslanci sprejmemo evropsko zakonodajo, ki pa se implementira v slovensko zakonodajo.


Se slovenski evroposlanci družijo med sabo?


Ljudje na fotografiji se bodo volitev 26. maja udeležili. Izpolnili so kartice Tokrat grem volit ... in s svojimi razlogi za oddajo glasu jasno sporočili, če vsi volimo, vsi zmagamo. FOTO: #tokratgrevolit, posnetek zaslona
Ljudje na fotografiji se bodo volitev 26. maja udeležili. Izpolnili so kartice Tokrat grem volit ... in s svojimi razlogi za oddajo glasu jasno sporočili, če vsi volimo, vsi zmagamo. FOTO: #tokratgrevolit, posnetek zaslona


Poslanci se ob četrtkih zvečer po navadi vračajo domov, v ponedeljek zjutraj pa se odpravijo nazaj v Bruselj. Časa za druženje tako ni veliko, a kot je dejala Toplakova, se naši poslanci v Bruslju razumejo bolje kot v Sloveniji. Če ste se spraševali, na katerem področju najraje delujejo poslanci, je šefinja pisarne Evropskega parlamenta v Ljubljani na večeru s Skečoholiko odgovorila takole:

* Milan Zver je poročevalec na področju šolstva, Erasmusa.
* Tanja Fajon je podpredsednica socialistov, s čimer ima pomembno vlogo.
* Ivo Vajgl je močan na zunanjem področju.
* Romana Tomc deluje na področju socialnih zadev in zaposlovanja.
* Lojze Peterle je močan na področju zdravstva, s poudarkom na pokrivanju raka.
* Patricija Šulin deluje na področju financ.
* Igor Šoltes je močan na področju Zelenih in se premika proti upokojencem.
* Fran Bogovič spremlja področje kmetijstva in kohezije.

Zabavni večer o spoznavanju EU si lahko v živo ogledate tudi sami. Večeri v okviru turneje se bodo zvrstili še 10. aprila v Celju, 24. aprila in 15. maja v Ljubljani.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije