EVROPSKE VOLITVE

VIDEO: Bomo dovolili, da nas Hrvati spet premagajo?

Slovenci smo se zadnjih evropskih volitev udeležili v majhnem številu. Tokrat je čas, da to popravimo.
Fotografija: Moč Evropskega parlamenta se skozi leta vztrajno krepi, udeležba na evropskih volitvah pa upada. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Moč Evropskega parlamenta se skozi leta vztrajno krepi, udeležba na evropskih volitvah pa upada. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

Evropa se sooča s številnimi izzivi, od migracij, podnebnih sprememb in brezposelnosti med mladimi do varstva zasebnosti. Če je prvi vtis, da je pogovor o Evropi običajno v domeni politike in odločevalcih na višjih ravneh, pa je resnica, da so evropske ideje, evropski denar, evropski projekti, evropske meje, evropske meje, evropski plačilni nalogi ... del našega vsakdana. Le ozrite se naokoli.


70 odstotkov zakonodaje se sprejme v Evropskem parlamentu


Z glasovanjem na evropskih volitvah, ki bodo v Sloveniji 26. maja, bomo lahko, kot sporočajo iz pisarne Evropskega parlamenta, po petih letih ponovno odločali, v kakšni Evropi želimo živeti. Ker je bila na zadnjih evropskih volitvah leta 2014 volilna udeležba zelo slaba, letos potekajo številne aktivnosti, ki spodbujajo volivce k udeležbi.

Kot je dejala Manja Toplak iz pisarne Evropskega parlamenta, se je lani na volišča odpravilo le 15 odstotkov mladih, kar je skrb vzbujajoče. Vendarle se 70 odstotkov zakonodaje sprejme v Evropskem parlamentu, kar pomeni, da se sprejeti zakoni prej ali slej implementirajo v slovensko zakonodajo.


Tudi število bolj odraslih volivcev je nizko. Na zadnjih volitvah je bila Slovenija po volilni udeležbi na 24. mestu od skupaj 28 evropskih držav. »Hrvati so nas prehiteli. Skoraj vsi so nas prehiteli«, je v skeču povedal igralec Aleš Novak in volivce pozval, naj se udeležijo volitev. »Da, tokrat grem volit za medaljo. Da zmagamo v volilni udeležbi,« je Novak najavil v zmagoslavnem duhu.

Vas je prepričal? Za kaj greste pa vi tokrat volit?

Udeležba na EU volitvah 2014 je bila najslabša v zgodovini. Volitev se je v Sloveniji udeležilo 24,55 odstotka volilnih upravičencev (leta 2004 in 2009 okoli 28 odstotkov). Za primerjavo, na Hrvaškem je zadnjih volitev udeležilo 25,24 odstotka volilnih upravičencev. Največja volilna udeležba je bila v Belgiji (89,64 odstotka), najnižja na Slovaškem (13,05 odstotka).

Vse informacije o tem, kako potekajo volitve, kje lahko volite in zakaj so pomembne, najdete na novi spletni strani evropske-volitve.eu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije