VROČE

Veste, da je danes najdaljši dan v letu? Traja skoraj 16 ur

21. junija je poletni solsticij, najdaljši dan v letu. 
Fotografija: Sonce bo danes dolgo na nebu. FOTO: Piyawathirunwattanasuk, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Sonce bo danes dolgo na nebu. FOTO: Piyawathirunwattanasuk, Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – S Sončevim obratom ali solsticijem danes nastopi prvi poletni dan. V Sloveniji se bo zgodil ob 12.07, kar pomeni, da bo najdaljši dan v letu – svetlobo bomo lahko uživali skoraj 16 ur. Po solsticiju se bodo dnevi začeli krajšati.

Takrat ko je na severni polobli najdaljši dan, je na južni najkrajši. Povsem na severu Evrope – na Norveškem – pa so z dnevno svetlobo obdani kar 24 ur. 

V Sloveniji je sonce vzšlo ob 5.10, zašlo pa ob 20.56 (dolžina dneva 15 ur in 45 minut). V primerjavi z decembrskim solsticijem je današnji dan daljši sedem ur in osem minut. 

S prvim poletnim dnem se nadaljuje meteorološko poletje, ki pa se bo že v popoldanskih urah skazilo. Po napovedih Arsa je napovedano sončno in vroče vreme, popoldne in zvečer bodo predvsem na severu nevihte, ki bodo krajevno lahko tudi močnejše.
 

Koledarsko poletje prinaša ohladitev


A že v noči na petek se obeta izrazita ohladitev. V petek bodo tako v notranjosti države dnevne temperature le okoli 15 stopinj Celzija. Ponekod v visokogorju bo tudi snežilo.

Bolj sveže vreme bo vztrajalo do začetka prihodnjega tedna. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 20 stopinj, zelo sveža bodo tudi jutra s temperaturami pod 10 stopinj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije