POZITIVNI TESTI NAPAKA?

Se je že začelo: več razredov v karanteni

V Kranju je med šolniki veliko pozitivnih.
Fotografija: Po nekaj dneh v šoli je več razredov v karanteni (simbolična fotografija). FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Po nekaj dneh v šoli je več razredov v karanteni (simbolična fotografija). FOTO: Matej Družnik

Zaradi širjenja okužbe v Osnovni šoli (OŠ) Simona Jenka v Kranju so v karanteni trije razredi, zato pouk spet poteka na daljavo. Podružnična šola OŠ Stražišče je po besedah ravnatelja Pavla Srečnika zaradi številnih okuženih zaposlenih od ponedeljka zaprta, poroča RTV Slovenija. V Kranju jih je bilo včeraj od 1090 testiranih v vzgoji in šolstvu pozitivnih 146 (13,3 odstotka). V nekaterih primerih danes zaposlene znova testirajo s PCR-testi. Pred tednom dni je bilo tam pozitivnih sedem testiranih.

image_alt
Marca krivulje spet navzgor, imamo tudi slovenski sev?


Največ pozitivnih je bilo na ponedeljkovem testiranju na OŠ Stražišče, in sicer 22, pred enim tednom pa le eden. Več oddelkov je zato moralo oditi v karanteno in preiti na šolanje na daljavo. Kot je povedal  Srečnik, so zaprli celotno podružnično šolo v Besnici. Na centralni šoli so odšli v karanteno en prvi, en drugi in en tretji razred. Na podružnični šoli v Žabnici pa so zaprli en oddelek vrtca in prvi razred.

image_alt
Država prevzema dve tretjini na vsakega zaposlenega


Vse, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni, so danes povabili na testiranje s PCR-testom v avlo Mestne občine Kranj. Enako velja tudi za ostale kranjske šolnike, ki so bili na ponedeljkovem testiranju pozitivni. Na OŠ Matije Čopa Kranj je bilo denimo pozitivnih šest zaposlenih, od tega dve učiteljici.

Pozitivni testi napaka?

Testiranje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Testiranje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. FOTO: Voranc Vogel
Na testiranju so bili pozitivni tudi štirje učitelji na OŠ Simona Jenka, kjer je eden izmed njih imel že v ponedeljek tudi kontrolni PCR-test, ki pa je bil negativen. Kot je dejal ravnatelj Rudolf Planinšek, gre pri velikem številu ponedeljkovih pozitivnih testov v Kranju verjetno za neko napako. V karanteni imajo trenutno štiri od 23 oddelkov prvega triletja in en vrtčevski oddelek. Nekateri od njih so v karanteni tudi zaradi okužb med otroki.

Planinšek je izpostavil, da je zaradi kadrovskega izpada organizacija pouka zelo težka. Ravnatelji pa se znajdejo tudi pred vprašanjem, kako ukrepati. Prav tako ni povsem jasno, kaj storiti, če bi PCR-testi pokazali negativne rezultate, ali morajo učitelji in celotni oddelki na podlagi pozitivnega hitrega testa vseeno oditi v 10-dnevno karanteno.


OŠ Škofja Loka: popolna zmeda

Velik delež pozitivnih testov šolnikov na območju Kranja se nanaša tudi na šole v občinah, ki jih pokriva ZD Kranj. V OŠ Preddvor so tako pri 75 testiranih okužbo zaznali pri 12 zaposlenih, v karanteno in na šolanje na daljavo pa so morali poslati več kot pol oddelkov prve triade. Na rezultate testiranj še čakajo, enega pa že imajo, in sicer je bil pri eni zaposleni, ki je imela kontrolni PCR-test že v ponedeljek, ta negativen.

Kar nekaj izkušenj glede zanesljivosti testov imajo tudi v OŠ Škofja Loka mesto, kjer so zaposlene testirali že v nedeljo. Hitro testiranje, ki ga je opravil škofjeloški zdravstveni dom, je pokazal okužbo pri devetih zaposlenih, ki so jim nato v ponedeljek opravili še PCR-test, okužba pa se je potrdila le pri enem. Podobno je bilo že en teden pred tem, ko je bilo na hitrih testih pozitivnih sedem, na PCR-testu pa le eden.

Kot je za STA pojasnila ravnateljica OŠ Škofja Loka mesto Doris Kužel, so zaradi pozitivnih hitrih testov v karanteno morali v ponedeljek dati kar šest od 11 oddelkov. Po testiranju s PCR-testi pa so po navodilih epidemiologa učitelji z negativnim PCR-testom danes prišli nazaj v šolo.»Tako smo sprva starše obvestili, da morajo biti otroci za 10 dni v karanteni, v ponedeljek popoldne pa smo jih pozvali, naj danes znova pridejo v šolo. Tako je bila zmeda res popolna.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije