ŠIŠKO V PRIPORU

Varda pa taka, šefa jim je spet odpeljal policist

Odvzeli so mu prostost.
Fotografija: Andrej Šiško pred Maistrovim spomenikom. FOTO: Peter Rak
Odpri galerijo
Andrej Šiško pred Maistrovim spomenikom. FOTO: Peter Rak

MARIBOR – Vodji Štajerske varde Andreju Šišku so po odločitvi zunajobravnavnega senata spet odvzeli prostost, je potrdil njegov odvetnik Viktor Osim. Dodal je, da se bo na odločitev pritožil.

Šiška so iz sodnega pridržanja izpustili v nedeljo, potem ko so ga aretirali po hišnih preiskavah v četrtek. Osumljen je bil ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku meseca v bližini Apač razvidno, da je pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države.

V nedeljo so s sodišča sporočili, da tožilstvo ni v zadostni meri utemeljilo suma očitanega kaznivega dejanja in so ga zato izpustili na prostost. Ustreznost odločitve preiskovalnega sodnika je potem presojal zunajobravnavni senat, ki očitno ni podprl njegove odločitve o izpustitvi. Tožilstvo medtem vztraja pri obtožbah in ima še vedno namen vložiti obtožni akt ali zahtevo za preiskavo v tem primeru.

Kot so danes sporočili z mariborskega okrožnega sodišča, je zunajobravnavni senat odločil, da v primeru Šiško obstaja podlaga za odreditev pripora, saj je podana velika verjetnost, da bo osumljeni s svojim ravnanjem nadaljeval, če zoper njega ne bo odrejen pripor.

V primeru, da zunajobravnavni senat ob odločanju o nestrinjanju med preiskovalnim sodnikom in tožilstvom odredi pripor zoper določeno osebo, je zoper ta sklep dopustna pritožba na višje sodišče. Po navedbah okrožnega sodišča je dopustna pritožba na višje sodišče v roku treh dni, torej najkasneje v petek, glede na to, da je zunajobravnavni senat zadevno odločitev sprejel v torek.

Če bo odreditev pripora postala pravnomočna, je dopustna le še zahteva za varstvo zakonitosti, ki se vloži v roku osmih dni od vročitve sklepa osumljencu in njegovemu zagovorniku.

Šiško je sicer v torek v izjavi za medije v Mariboru povedal, da je šlo pri spornem postroju, zaradi katerega ga je policija pridržala, le za provokacijo. Poudaril je, da ob postroju, katerega posnetki so se pojavili na družbenih omrežjih, niso imeli pravega orožja, temveč le airsoft replike.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije