RAST

V petih mesecih 7,4-odstotna rast industrijska proizvodnje

V medletni primerjavi se je vrednost industrijske proizvodnje maja najbolj okrepila v rudarstvu, za 8,1 odstotka.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic/Delo

LJUBLJANA – Vrednost industrijske proizvodnje se je v prvih letih mesecih letos v medletni primerjavi zvišala za 7,4 odstotka. Maja se je industrijska aktivnost v mesečni primerjavi okrepila za 0,7 odstotka, v primerjavi z lanskim majem pa je bila za šest odstotkov višja, je danes sporočil državni statistični urad.

Vrednost industrijske proizvodnje se je v petih mesecih najbolj, za osem odstotkov, zvišala v predelovalnih dejavnostih, za 3,1 odstotka pa je bila višja v oskrbi z električno energijo, plinom in paro. V rudarstvu je bila medtem za 5,5 odstotka nižja. Maja je industrijska proizvodnja v mesečni primerjavi rast beležila le v predelovalnih dejavnostih, pa še tam je bila skromna, 0,9-odstotna. V oskrbi z električno energijo, plinom in parom se je industrijska aktivnost znižala za 1,8 odstotka, v rudarstvu pa za 1,5 odstotka. V medletni primerjavi se je vrednost industrijske proizvodnje maja najbolj okrepila v rudarstvu, za 8,1 odstotka. Za 6,5 odstotka se je zvišala v predelovalnih dejavnostih, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa za 0,7 odstotka.

Glede na povprečje leta 2015 je bila vrednost industrijske proizvodnje v maju višja za 22,3 odstotka. Med proizvodi glede na tehnološko zahtevnost se je glede na omenjeno povprečje najizraziteje zvišala vrednost proizvodnje srednje nizko tehnološko zahtevnih proizvodov, in sicer za 30,1 odstotka.

Prihodek od prodaje v industriji je bil v maju na mesečni ravni višji za odstotek, v medletni primerjavi pa za 7,5 odstotka. Z vidika namenskih skupin so se na letni ravni zvišali tako prihodki od prodaje v proizvodnji proizvodov za vmesno porabo kot v proizvodnji proizvodov za investicije in za široko porabo. Najizraziteje so glede na lanski maj narasli prihodki od prodaje v proizvodnji proizvodov za investicije, za 15,2 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje se je maja v medletni primerjavi zvišala za 8,1 odstotka, pri čemer je bila rast zalog v predelovalnih 8,2-odstotna. V primerjavi z aprilom je bila vrednost zalog maja višja za pol odstotka, glede na povprečje leta pa za 21,3 odstotka, so že izračunali na statističnem uradu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije